Прокуратурата е поискала от “Протестна мрежа” още обяснения и евентуални допълнения към сигнала, който гражданските активисти внесоха през февруари срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и бившия журналист и настоящ лидер на ББЦ и евродепутат Николай Бареков.

Това съобщиха от “Протестна мрежа” в сряда. От държавното обвинение пък уточниха пред Mediapool, че целта на поканата към Николай Стайков, Иво Божков и Владо Руменов е била да заявяват дали потвърждават данните в сигнала си и, ако желаят, да добавят още.

Тримата бяха привикани в столичното следствие на ул. “Монтевидео”, където престояха сравнително кратко. На излизане те не пожелаха да коментират в подробности какво са обсъждали с разследващите, за да не попречат на работата им по случая.

Пеевски, Василев и Бареков са посочени в сигнала като “организирана престъпна група”. Досегашните действия на прокуратурата по този сигнал вече почти изкараха от играта Цветан Василев, чиято банка КТБ затвори и е под специален надзор, а както самият той се оплака, бившият му партньор Пеевски е отмъкнал голяма част от доскоро съвместния бизнес, като успешно.

В предоставените от “Протестна мрежа” данни бяха обобщени множество медийни публикации, разглеждащи съмненията за сериозни несъответствия между подадените от Пеевски официални декларации и действителното му имущество. Цитирани бяха и данни за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества, както и медийни разработки по повод безпрецедентно кратката процедура за допуск до секретна информация, през която бе преминал депутатът, преди скандално да бъде избран за шеф на ДАНС през юни м.г.

По отношение на Цветан Василев бяха изложени данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на движението на Бареков “България без цензура”, както на финансирането “Нова българска медийна група”, собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара. През пролетта на тази година Кръстева съобщи, че е продала медийния си бизнес, но от редакционната политика на изданията не личи да са сменили собственика и предназначението си.

За последно главният прокурор Сотир Цацаров анонсира, че назначените в рамките на проверката данъчни ревизии са установени данъчни задължения на Ирена Кръстева. Той обаче не каза нищо повече преди да е излязъл официалният ревизионен акт на НАП.

Разминаването на декларирани и реални доходи при Пеевски се забелязва и без специални проверки. Депутатът от ДПС, който според декларациите си пред Сметната палата живее едва ли не само от държавната заплата, се явява на разпити с многобройна охрана и поне три автомобила, както и със скъпи аксесоари като часовник, който би трябвало да струва поне колкото декларираните му възнаграждения за година.

Междувременно конфликтът между Василев и Пеевски ескалира рязко. Двамата си размениха безпрецедентни публични нападки, обвинявайки се в подмолни финансови и политически машинации. Намесата на прокуратурата и държавни институции се оказа решаваща за избухването на скандала – след като ръководството на банката на Василев КТБ бе разпитано, негови офиси бяха претърсени и трима души задържани за готвен “атентат” срещу Пеевски, настъпи масирано теглене на пари от КТБ, включително от страна на държавни фирми, банката бе затворена и поставена под особен надзор от БНБ.

Публично разменените обвинения между Цветанов и Пеевски обаче без съмнение предоставиха достатъчно допълнителен материал на прокуратурата за допълнителни проучвания. Другата съпътстваща линия на разследването е свързана с подуправителя на БНБ и шеф на банковия надзор Цветан Гунев, срещу когото бе повдигнато обвинение за неупражнен контрол върху “лоши” кредити, отпуснати от “една банка” (КТБ).

Прокуратурата се самоотрече от “атентата” срещу Пеевски и прекрати делото срещу погрешно арестуваните, но започна проверка по сигнал на Василев, че Пеевски го заплашил по телефона били с убийство.

Сътресенията в КТБ застигнаха и Първа инвестиционна банка, където преди две седмици настъпи масово теглене на пари и прехвърляне на сметки, но институциите реагираха мобилизирано и овладяха ситуацията за два дни.