Бившият журналист и нов политик Николай Бареков очаквано е водач на листата на коалицията “България без цензура”, ВМРО, ЗНС и “Гергьовден” за предстоящите избори за евродепутати.

Номинациите бяха одобрени в сряда на Национален съвет на регионите на водената от Бареков партия “България без цензура” и от коалиционните партньори, съобщиха от пресцентъра на бившия ТВ-водещ.

Втори в листата на коалицията около “България без цензура” е заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки, а трети – заместникът на Бареков в ръководството на партията му Рада Коджабашева.

Лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, доскоро депутат от гражданската квота на БСП, е на четвърто място. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов е на последното 17-о място. Социолозите в края на март отреждаха едно евродепутатско място на коалицията.

Заради ангажимент на почетния си председател Любен Дилов-син, от “Гергьовден” направиха нестандартна номинация и предложиха от тяхната квота зам. -председателя на “България без цензура” Росен Петров, пише в съобщението до медиите. Петров също беше телевизионен водещ доскоро, но в ефира на собственото си предаване по бТВ обяви, че влиза в политиката.

“Лек превес в листата имат дамите. Те са 9 срещу 8 мъже. Част от местата са за женската организация на ББЦ “Евромайки”. 13 от кандидат-депутатите за Европейския парламент са от “България без цензура”, двама са от ВМРО. ЗНС и “Гергьовден” имат по един представител”, съобщават от пресцентъра на “България без цензура”, като забравят да отбележат, че първоначалният ангажимент на Бареков бе именно евромайките да оглавяват листата на формацията.

“Избрали сме знакови лица на коалицията. При нас е хубаво, че лидерите на партиите са и експерти, май аз с моите три специализации в Америка и Англия съм най-неграмотен в този списък”, коментира Бареков. Той добави, че при реденето на листата са избрани представители на цялото общество, дори като етнически и религиозен профил от всички райони на страната.

Цитиран от “Дневник”, той заяви, че ако бъде избран за евродепутат, ще отиде в Брюксел, но “до предсрочните парламентарни избори”. “Дай, Боже, по-скоро да са”, добави Бареков. При внасянето на подписката на партията си за регистрацията в ЦИК той обяви, че ще ръководи листата, за да може да води битка с лидера на БСП Сергей Станишев, който е първата номинация на социалистите.