Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов е излъгал, заявявайки, че законовите поправки, изключващи газопровода “Южен поток” от европейското право, не са диктувани от чужда фирма, а просто са съгласувани с фирмата “Южен поток Транспорт”, която строи подводното трасе на тръбата през Черно море. Това заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок, по чието искане за достъп зо обществена информация и със съдействието на съда организацията получи достъп до документацията около реализацията на проекта.

Тези данни са изпратени до Европейската комисия, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Държавната агенция “Национална сигурност” Владимир Писанчев и до парламентарно представените партии, за да се запознаят с “машинациите” на кабинета Пламен Орешарски.

Реформаторите показаха на пресконференция в събота опис от протоколи, стенограми и писма относно “Южен поток”, от който е видно, че на 13 август 2013 г. Айолов е получил служебна бележка от В. Цветкова с предложения от “Южен поток Транспорт” за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Смята се, че тези предложения са внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков през февруари поправки в Закона за енергетиката, въвеждащи понятието “морски газопровод”, което ще позволи на “Южен поток” да избегне изискванията за осигуряване на достъп на трети лица до капацитета на тръбата за подводния участък на трасето, а оттам автоматично по технически причини се прехвърля и за маршрута у нас.

Тези корекции доведоха до предупреждение от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер за наказателна процедура срещу България. Заради това министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с Йотингер в Брюксел, след която двамата излязоха с различни трактовки на разговора, а Йотингер поиска преди окончателното приемане на спорните предложения, те да бъдат обсъдени отново с Брюксел. Засега управляващите не са коментирали дали смятат да редактират идеите на Куюмджиев и Ерменков и кога евентуално ще има нова среща Стойнев-Йотингер. За сметка на това обаче обясняват, че тези поправки всъщност въвеждали европейското право и били факт за още пет газови проекта.

Зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов не отрече кореспонденцията относно законовите поправки, проведена с “Южен поток Транспорт”, която ще строи морското трасе от газопровода и в която основен акционер е “Южен поток”, но определи това като „съгласуване”

Г-н Айолов излъга, заяви Мартин Димитров и допълни, че Реформаторският блок има основателни съмнения, че законопроектът приет от мнозинството на първо четене за промяна на Закона за енергетиката е изготвен извън България срещу интересите на нашата страна и на ЕС. Този законопроект води до високи цени на газа, тока и парното и искаме той да бъде спрян, заяви Димитров.

Целта на цялата машинация е “Южен поток” да бъде изваден от обсега на европейското законодателство и нарушава интереса на българските потребители като унищожава възможността за конкуренция, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката отправителството на ГЕРБ, сега част от Гражданския съвет на Реформаторския блок, Трайчо Трайков. Всичко, което се прави срещу европейското законодателство в момента е с цел да са съхранят високите цени на газа в България, смята той.

Атанас Атанасов от ДСБ настоя главният прокурор да разпореди разследване кои са тези виновни длъжностни лица, които са се поставили в услуга на чужд интерес. Това е престъпление по глава 1 от Наказателния кодекс, каза той и допълни, че става въпрос за “изключително тежки деяния срещу Републиката”.

Атанасов цитира запазено издание, според което “Южен поток е въжето, на което Русия иска да обеси Украйна” и допълни,  “че българските рубладжии ще намажат със сапун това въже, срещу заплащане”.

Реформаторите ще предоставят всички документи, с които разполагат на парламентарно представените партии, за да са наясно с всички аргументи преди да гласуват предстоящия вот на недоверие по тази тема, каза още Атанасов.

От Реформаторския блок коментирахаоще, че тези действия на управляващите очевидно обслужват стратегическите интереси на руската страна за запазване на монопола й в газовите доставки на страните членки на ЕС и в частност на България.

“В тази връзка, предвид опасенията за извършени тежки закононарушения и/или престъпления, Ви предоставяме разполагаемата у Реформаторския блок документация, с оглед извършване на проверка и предприемане на всички необходими мерки за защита на българския национален интерес и интересите на Европейски съюз”, допълват реформаторите в писмото си до Брюксел, Цацаров и Писанчев.