Асоциацията на прокурорите излезе с пламенна защита на своята гилдия и обвини съсловната организация на съдиите в опит да се бърка в работата на държавното обвинение . В декларацията на прокурорите се казва, че позицията на Съюзът на съдиите по скандала с Веселин Пенгезов е опит да се влияе на решенията на определени прокурори и тяхната принципност.

С това конфликтът между двете професионални магистратски организации се разшири на нов фронт – аферата “ОПАК”. Преди 10 дни прокуратурата повдигна четири обвинения срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов заради доказателства, че е манипулираб проект по ОПАК за изграждане на информационна система на военните съдилища. Той се защити шумно и заподозря, че зад делото стоят интересите на Делян Пеевски, който не е успял на няколко пъти да му влияе по конкретни дела.

Пенгезов заподозря, че прокуратурата е повлияна от Пеевски и това е довело до делото срещу него. Шефът на съда смята, че повдигането на обвинение има за цел да му попречи да се кандидатира за втори мандат начело на Софийския апелативен съд.

Покрай този скандал Съюзът на съдиите призова Висшия съдебен съвет да направи проверка на тези твърдения, за да разсее съмненията, които са хвърлени върху съда и прокуратурата.

В искането на съдиите обаче прокурорите видяха не просто настояване за проверка, а защита на позицията на Пенгезов. “Изразяваме тревога, че съсловна организация на магистрати застава в защита на твърденията на висш магистрат за упражняван натиск от политици и манипулативни за кадровите му намерения действия на прокуратурата, поднесени пред широката общественост само като удобни изводи, без конкретизиране на проверяеми аргументиращи факти”, се казва в позицията на прокурорите.

В декларацията им се заявява, че прокуратурата “работи по ясни за всички правила”. Иронията е, че подобно твърдение на свой ред също няма как да бъде “конкретизирано с проверяеми аргументиращи факти”. То не е вярно, ако се четат и докладите на Европейската комисия, която настоява за реформа “из основи” на държавното обвинение.

Още повече преди ден прокурорът по делото “ОПАК” Стоил Тойчев обясни, че е имало “намеци” от заинтересувани хора как да работи по случая.

Като цяло позицията на Асоциацията на прокурорите е изцяло насочена срещу мнението на Съюза на съдиите. Те не виждат проблем във фигурата на Делян Пеевски, която изникна ясно и от този скандал. Съсловната организация не вижда проблем и във факта, че делото срещу Пенгезов е мотано четири години преди да му бъдат повдигнати обвинения. Това на свой ред се случва точно преди да кандидатства за нов мандат като шеф на апелативния съд. Прокуратурите виждат само опит за натиск на съдиите върху тяхната “принципност”.

“Ангажирането на обществено мнение чрез медиите и нагнетяването на обществено напрежение приемаме като опит да се повлияе на принципността в работата на прокурори и взетите от тях решения. Противопоставяме се на такъв и подобни подходи и отстояваме позиция, че те не могат да дадат и не дават преследвания чрез тях резултат”, завършва позицията на прокурорската асоциация.

Напрежението между прокурори и съдии започна да се нагнетява в края на март. Причината бе, че прокурорите издигнаха на тъмно свой кандидат за позицията на главен съдебен инспектор в деня, в който съдиите правеха обществено обсъждане на своите две кандидатури. Десет дни след това прокурорите се обявиха срещу настояването на съдиите за реформа на Висшия съдебен съвет. Сега обвиниха Съюза на съдиите в България и в опит да влияние на разследването по делото “Пенгезов”.