Паркирането около националния стадион “Васил Левски” в София става платено, а всички улици в столицата стават жълта зона, в която засега паркирането ще е свободно. Дава се обаче възможност за разширяване на платеното паркиране в столицата по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми. Това предвиждат промените в Наредбата за паркиране на територията на Столична община, която е качена на сайта на Столичния общински съвет за публично обсъждане.

Промените в наредбата трябва да влязат в сила от 1 октомври, според публикувания документ. Това обаче няма да се случи, защото гласуването не е включено в дневния ред на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Плановете са промените да влязат в сила от нова година, коментираха съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ.

Районните кметове на “Лозенец”, “Надежда”, “Младост”, “Красно село” вече са направили предложения за разширяване на зоните за платено паркиране, като инициативата е на граждани, живеещи в проблемните места. Става въпрос за райони около болници, молове, пазари, училища, детски градини, където в момента се спира безразборно и това е предпоставка за пътни произшествия.

Заместник-председателят на СОС от ДСБ Вили Лилков също е на мнение, че там където има проблеми с паркирането трябва да се разширят синята и зелената зона. В момента живеещите в синя зона плащат 150 лв. годишна винетка за първа кола и 450 лв. за втора. За зелената зона годишният стикер е 100 лв. за първи автомобил и 300 лв. за втори.

Гражданите също могат да дават предложения през следващите два месеца. До края на годината ще има яснота дали ще има нови платени зони за паркиране, каза Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ пред Mediapool.

БСП ще настоява за публично обсъждане на промените в наредбата, каза общинският съветник Калоян Паргов, който е шеф на социалистите в София. Според него предложението цяла София да стане жълта зона е първата стъпка за разширяване на платеното паркиране.

От ГЕРБ контрираха, че в жълтата зона паркирането ще е безплатно и нямат намерение да става платено в бъдеще. От партията на Бойко Борисов обаче не изключват възможността, ако жителите в даден квартал поискат въвеждане на платено паркиране, това да се случи.

Новите платени зони

Почти сигурно е, че долната част на квартал “Лозенец” и пространството около пазара “Димитър Петков” ще станат зелени зони с платено паркиране. За това настояват живеещите около тях, а районните кметове вече са внесли и официални предложения в Центъра за градска мобилност.

Районният кмет на Лозенец Любомир Дреков дори вече е направил публично обсъждане със живеещите в квартала.

Районният кмет на Надежда Димитър Димов пък е внесъл предложение паркирането по бул.”Ломско шосе” и пресечките с него да станат жълта зона, но паркирането да остане безплатно. Целта е да се спре безразборното спиране на автомобили, което пречи на движението, каза Димов пред Mediapool. Той уточни, че спрелите неправилно на булеварда ще плащат само за поставянето на скоба на автомобила.

Районният кмет на Младост Цвета Авджиева също е направила предложения за платено паркиране в квартала около болниците.

Кметът на район “Красно село” Пламен Църноречки е внесъл предложение карето между улиците “Св. Георги Софийски”, “Акад. Иван Гешов, “Тотлебен” и “Пенчо Славейков” да стане зелена зона. Проведено е и общественото обсъждане с живеещите в карето, на което две трети от присъстващите са подкрепили платеното паркиране, каза Църноречки пред Mediapool.

Искане за платено паркиране е имало и за живеещите в района на пазара “Красно село”, но кметът Църноречки не е внасял такова предложение.

Право на стикер и за живеещите по настоящ адрес

Живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране вече също ще имат право на винетка, е друга промяна в наредбата за платено паркиране. Сега такова право имат само тези по постоянен адрес. Тази промяна се прави заради решението на Върховния административен съд, който отмени текстове от действащата наредба като ограничителни.

Променя се и начинът за събирането на таксите за платено паркиране. Дава се право това да се възлага чрез обществена поръчка на външна фирма или да става от общинско предприятие. В момента те се събират от служители на Центъра за градска мобилност. Дружеството е собственост на Столична община и дейността му е възложена без обществена поръчка.