Разследването на т.нар. опит за убийство на медийния магнат и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски окончателно отива в историята заради липса на престъпление. Това е окончателното решение на Софийския апелативен съд (САС), отменил във вторник определението на първата инстанция, с което в края на юли делото бе върнато на прокуратурата.

Съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов приемат, че постановлението, с което Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати разследването в края на юни, е законосъобразно и го оставят в сила.

Магистратите коригират единствено основанието, с което държавното обвинение се отказа да разследва задържаните за кратко Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов. САС приема, че делото срещу тях е прекратено не заради липса на доказателства за вината им, както твърдеше прокуратурата, а заради липса на каквито и да е било данни за извършено престъпление.

Така, разследването, започнало с шумен арест на тримата, и преминало последователно през два пълни обрата, най-накрая достига своя окончателен финал, тъй като определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Оттук-нататък Върбанов, Методиев и Христов могат спокойно да предявят претенции от България пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Още повече, че първата мярка за неотклонение по случая бе разгледана в болницата на МВР, тъй като Методиев се намираше в прединфарктно състояние.

Тогава съдия Димитрина Ангелова от СГС определи тримата заподозрени за опит за убийството на Пеевски незабавно да бъдат освободени заради тотална липса на доказателства и дори данни за евентуалната им вина.

Това определение на съда предизвика главния прокурор Сотир Цацаров да признае, че ако продължи да настоява за ареста на тримата, държавното обвинение ще прояви “процесуален инат” – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е “вредно”. От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вече бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев опроверга. “Няма убити, няма убийство, няма убийци”, обобщи тогава Цацаров.

Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани от полицията на 11 юни, а два дни по-късно прокуратурата обяви, че ги е обвинила в опит за убийството на Пеевски, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства. По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им.

На 18 юни, ден преди САС да разгледа протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Христов, Върбанов и Методиев, от държавното обвинение изненадващо обявиха, че няма да настояват за задържането им, тъй като след анализ, направен от Върховната касационна прокуратура, е преценено, че по казуса действително няма доказателства.

За по-малко от седмица в ситуацията около Пеевски настъпи нов обрат, след като банкерът Цветан Василев обяви пред австрийското издание “Дер Щандарт”, че е получил есемес от депутата, с който той го заплашвал. Съобщи още, че вече е подал сигнал до разследващите в Австрия. На 24 юни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че такъв сигнал е получил и Цацаров и по него вече е образувана проверка.

Така ролите се размениха и от “поръчан” депутатът се оказа “поръчител”. Впоследствие разследващите решиха да не образуват разследване по контрасигнала на Василев срещу Пеевски със същия довод – липса на доказателства. Главният прокурор дори публично се възмути от поведението на двамата, предполагайки, че те просто разиграват “театър” пред обществото.

“Не ви ли омръзна на вас самите цялата тази сага? Не омръзна ли на обществото всичко това? Размяна на заплахи за убийство, размяна на есемеси с неизвестен подател, разбира се, но всеки предполага кой е и най-вече – размяна на сигнали. Извинявайте, но прокуратурата не може да си свърши нормалната работа от сигнали, които се разменят от Делян Пеевски и Цветан Василев. Хайде стига с този абсурден есемес театър! И в крайна сметка това е една сага, която умишлено се поставя от героите в тази сага и от някои други информационни герои в центъра на общественото внимание. Това ли е най-важното? Питайте ги тях с каква цел се прави. Питайте ги, аз не мога да предполагам. На мен като гражданин това ми омръзна. Ние всеки ден четем кой кого заплашил с есемес и образуваме проверки и по нас валят сигнали”, коментира по този повод в края на юни Сотир Цацаров.

Именно това развитие на казуса бе посочено във вторник от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев като основна причина за решението му да не се върне в България, след като 21 юни частната банка бе поставена под специалния надзор на БНБ.

“За незапознатите с фактите около моето напускане на България, нека все пак да припомня, че атаката срещу банката започна с откровено пошъл и треторазряден холивудски сюжет, сътворен от местни сценаристи, според които уж съм “поръчал”, както се казва на жаргон, Делян Пеевски на трима нищо неподозиращи и невинни хора. По това време бях в командировка и след като разбрах, че целта на сценаристите е да бъда публично задържан в качеството ми на Председател на Надзорния съвет на банката, аз реших, че е по-добре да остана в чужбина, докато се изясни това очевидно недоразумение. В този момент не си и представях дори, че безотговорността на държавните институции ще стигне дотам да се окажат сред инициаторите за унищожаване на банката. Въображението ми не допускаше подобен цинизъм. Но те го направиха пред очите на цяла България”, пише Василев в свое поредно отворено писмо до медиите

В момента той се намира в Белград, където се предаде сам през миналата седмица. Местният Висш съд му наложи най-леката мярка за неотклонение – “подписка”. Междувременно българските разследващи изпратиха на сръбските си колеги искане Василев да бъде екстрадиран в София. Процедурата вече е в ход, като се очаква да продължи около 40 дни.