Новият председател на Сметната палата Лидия Руменова настоява за проверка на дейността на предшественика си Валери Димитров и на работата на цялата институция.

Тя ще се обърне към Народното събрание с искане за създаване на независима експертна комисия, която да извърши пълен одит на Сметната палата.

Това заяви пред TV7 Лидия Руменова.

“По времето на ГЕРБ колегиалната форма на управление на Сметната палата се оказа неудобна и тогавашният председател Валери Димитров наложи еднолично управление. За последните пет години Народното събрание не е разгледало нито един отчет на Сметната палата”, което показва пълна незаинтересованост към това как се харчи обществения ресурс, подчерта Лидия Руменова.

По думите й един от въпросите, който трябва да бъде поставен, е за дейността на “Авиоотряд 28”, за чиято дейност излезли три противоречащи си едно на друго решения. Руменова не изключи вероятността да се направи нов одит на авиоотряда, но не се ангажира със срок, в който той да бъде извършен.

Новият председател на Сметната палата се готви да направи и сериозен преглед на бюджета на институцията, тъй като според нея имало данни, че предшественикът й е изхарчил повече пари по време на управлението, отколкото когато палатата е била колегиален орган.

Руменова обяви още, че в момента в Сметната палата има сто свободни работни места, за които ще бъде обявен конкурс.