Пореден вот на недоверие ще внесат днес от ГЕРБ. Този път причината е хаосът в енергетиката.

Това обясни в парламента лидерът на опозицията Бойко Борисов.

Това означава, че ще се прекъсне и гласуваната късно снощи предизборна депутатска ваканция от 14 до 23 май.

„Днес ще внесем вот на недоверие по тема „Енергетика” заради проваления проект „Южен поток” – поради некомпетентността на Стойнев главно; заради това, че излъгаха обществото и правихме референдум за „Белене”; за това, че фалират основните ни енергийни компании; че предизборно задържат цената на тока”, обясни Борисов.

Той разпространи и писмо от финансовия министър Петър Чобанов до председателя на комисията по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов, в което се посочва, че в „бюджета на МВР не са отразени новите моменти в проектозакона на вътрешното ведомство”:

„Орешарски каза, че няма да актуализира бюджета – или лъже за това, или лъже полицаите. Ако пък увеличи дефицита, ще фалира държавата. Този проектозакон за МВР е необезпечен – като тези необезпечени договори на Станишев, които заварихме. От осигуровките има за 2015 г. да плаща още 200 млн. следващото правителство, плюс още средства за тези заплати. Откъде ще дойдат тези средства? В същото време приходните агенции не събират парите”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Това ще бъде четвъртият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Последният беше през февруари и обхващаше сектора “Сигурност”.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски”, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.