Депутатът от БСП Мая Манолова обяви, че ще предложи въвеждането на квадратче в изборната бюлетина – “вот против всички”, ако се приеме идеята на ГЕРБ за задължително гласуване.

“Аз лично, ако се стигне до задължително гласуване,

ще предложа в бюлетината да има квадратче “вот против всички”,

защото така ще бъде по-коректно към българския избирател. Ако хората не харесват това, което се предлага на българския пазар, да могат да откажат “да пазаруват”, гласувайки за едни или друг кандидат или някоя партия”.

Това обяви в кулоарите на парламента Манолова по повод заявеното по-рано днес намерение на ГЕРБ с местните избори през есента да се произведе и референдум за задължителен вот.

Тя уточни, че идеята трябва да бъде детайлно обсъдена, но е убедена, че такава възможност ще е най-добрата оценка за качеството на политическите партии и на политическия елит.

Манолова потвърди, че БСП е “за” това гражданите да се произнесат искат или не задължително гласуване,

като първо е необходимо да бъде проведен референдум и след това, в зависимост от резултатите, да бъдат направени промени в Конституцията и в законодателството.

“Такава промяна не може да бъде направена само за себе си, ако ще задължаваш хората и ще ги санкционираш, ако не гласуват, трябва да им дадеш възможност и да упражняват своето право, т.е да се направят сериозни промени в избирателните списъци, например”, коментира депутатът от левицата.

От БСП обаче са твърдо срещу електронното гласуване по интернет, защото криело опасности за тайната на вота, съмнения за манипулации и контролиране. Ето защо от партията не са съгласни такъв въпрос да бъде включен в националното допитване по темата.