Арбитражното дело с насрещни искове между НЕК и “Атомстройекспорт” за проекта АЕЦ “Белене” е в напреднала фаза, но няма да има решение на съда преди септември 2015 г. Това каза в отговор на депутатски въпрос служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Предметът на делото са претенции на АЕ на “Атомстройекспорт” за малко под 1 млрд. евро за заплащане на предварителни дейности и други. От своя страна НЕК е предявила насрещни искове за малко над 100 млн. евро, информира Щонов.

През септември са били разпитани свидетели – експерти от двете страни. Предстои страните да направят двойна размяна на писмени защити – първата през януари 2015 г., а втората – през май 2015 г. , посочи служебният министър. Не очакваме решение по делото преди септември 2015 г. , а като се има предвид сложността му и обема на доказателствата е възможно решението да бъде оповестено дори в началото на 2016 г. , прогнозира Щонов.

Той посочи, че като министър в служебния кабинет е оказал пълно съдействие на арбитражния екип за по-добра организация на защитата. Ангажирали сме много добра кантора и правим всичко възможно при съществуващите налични факти, добави министърът.