“Различията ни остават, по някои въпроси те са диаметрално противоположни”.

Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след консултациите с БСП, цитирана от БГНЕС.

Бъчварова добави, че е необходимо следващото управление да има парламентарна подкрепа, да има мнозинство, което да гарантира приемането на неотложните мерки.

„Получихме и разбиране и одобрение за формата, която предлагаме – политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. Това е абсолютно изискване към следващия кабинет”, подчерта Бъчварова.

Третото изискване е подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите в него и на ангажиментите на всяка партия:

“Получихме подкрепа и за настояването ни това споразумение да има валидност за цял един управленски мандат. Не можем да работим в кратка перспектива, след като имаме важни управленски задачи. Извън тези изисквания, имаме едно условие – да се даде ясна политическа оценка за управлението на кабинета “Орешарски”, уточни Бъчварова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ не могат да продължат тези разговори, без да са признати грешките и пропуските на правителството на Пламен Орешарски.

“Това, което чух от позицията на БСП, е, че те не определят политическата формула на правителството на Орешарски като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати. Смятаме, че резултатите от дейността на кабинета “Орешарски” са връщане на България назад по отношение на демократизацията и нивата на управление в страната. Първото доказателство за отношението ни към тези проблеми, ще бъде позицията ни по отношение на актуализацията на държавния бюджет. Различията ни остават, някои са диаметрално противоположни. Изключително трудно е да продължим в следващите разговори, освен ако не получим официално становище от БСП за зоните, в които те могат да отстъпят от своите предварително обявени позиции”, обобщи Бъчварова.