Не е изключен вариантът България да заведе дело срещу Русия заради пропуснати ползи от спирането на строежа на газопровода “Южен поток”. Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете и икономическите въпроси Томислав Дончев пред журналисти в парламента в петък. Дончев каза, че в света, в който живеем, вариант за завеждане на дела винаги има, а от нереализирането на проекта България ще претърпи загуби.

Съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те, не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни – сумите са доста по-скромни, коментира Томислав Дончев.

Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, тя трябва да бъде проведена, допълни той.

Дончев съобщи, че България вече е изпратила в Брюксел писмо с направеното на последния министерски съвет предложение на премиера Бойко Борисов Европейската комисия да финансира изграждането на газоразпределителен център във Варна и този хъб да се захранва от минаващата по дъното на Черно море тръба “Южен поток”. Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз, посочи вицепремиерът. Де факто това не е “Южен поток” 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента, обясни той.

Заместникът на Борисов допълни, че ако се реализира, газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, минаваща по дъното на Черно море. оп въпроса обаче тепърва предстоят множество разговори – на първо място със службите на ЕК, както и с държавите-членки.

В същото време обаче руският министър на енергетиката официално уведоми еврокомисарят Марош Шефчович, който отговаря за бъдещия европейски енергиен съюз, че Москва спира реализацията на “Южен поток”. 

Дончев счита, че идеята за газов хъб край Варна не трябва “да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират. Вицепремиерът каза, че е поканил Марош Шефчович у нас в първия удобен за него момент, за да обсъдят българското предложение възможно най-скоро.

При степента на зависимост на България в момента в краткосрочен план – следващата 1 година, трудно е да изляза с позиция, която гарантира максимална сигурност на газовите доставки за страната, ние зависим в общи линии от една тръба, от волята на един доставчик, с изключение на собствения добив между 10-14 на сто, коментира още вицепремиерът. Той отново изрази надеждата на правителството да се промени ситуацията със сигурността на доставките с изграждането на междусистемните газови връзка на страната ни със съседните държави.