България по никакъв начин не може да бъде обвинявана за “Южен поток“. Това заяви външният министър Даниел Митов, след като руският президент Владимир Путин в явна провокация посочи България като виновна за провала на проекта и я посъветва да си търси многомилионни компенсации от ЕК за загубите, които щяла да претърпи.

“Драма с “Южен поток” няма. България е казала ясно, че иска газопроводът да се изгражда по европейските правила и според българското законодателство, да бъде икономически изгоден. Ако проектът бъде прекратен, това ще стане едностранно от Русия”, коментира Митов, който е в Брюксел за срещата на първите дипломати на страните членки на НАТО.

София заяви и в сряда искането си Европейската комисия да поеме проекта “Южен поток” и да форсира изграждането на европейски енергиен съюз.

Митов коментира, че за България е много важно да възприеме сериозно стратегията за изграждането на европейския енергиен съюз и трябва натам да съсредоточи усилията си.

В същото време на среща с посланиците на страните членки на ЕС в България президентът Росен Плевнелиев обяви, че Брюксел трябва да има водеща роля по отношение бъдещето на “Южен поток“. Преди ден и правителството излезе с подобно искане към Брюксел.

Освен това президентът отново акцентира върху необходимостта за ускореното изграждане на газовите интерконекторни връзки със съседните страни.

В Брюксел първият български дипломат припомни, че е научил от медиите за решението на руския президент Владимир Путин и страната не е уведомена по обичайните дипломатически канали.

“Ако има добронамереност, използваш дипломатически канали. Онзи ден се видях със зам.-министър на външните работи на Русия, този въпрос не бе обсъждан и споменаван по никакъв начин. Безкрайно съм учуден. България по никакъв начин не може да бъде обвинявана в този случай, този газопровод не е предназначен само за нас. Не можем да бъдем обвинявани, ние сме част от общност с правила, които трябва да следваме”, каза Митов.

Той съобщи, че нашата страна ще използва дипломатическите канали за изясняването на ситуацията и отново заяви, че “България е суверенна държава, която си защитава интересите и работи по установените правила”.

“Ще използваме всички средства, за да си подредим картината”, каза Митов, цитиран от БТА.