Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода “Южен поток”. Това  каза в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Министърът участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на срещата бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Постигнахме това, което българската страна искаше, добави Стойнев. Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия. За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него, добави министърът.

Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат, коментира Стойнев.

Министърът уточни, че предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.

Той отбеляза, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското. Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между “Северен поток”, за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и “Южен поток”. Не трябва да има двойни стандарти, добави той.