Служебното правителство на Марин Райков, което бе назначено през миналата година, спаси 1 млрд. лева държавни средства от КТБ с приетите правила срещу прекомерната концентрация на държавни средства в една или няколко банки, каза президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

Той припомни приетата тогава наредба, според която държавните дружества не могат да държат над 25% от средствата си в една банка.

Плевнелиев припомни, че благодарение на тази наредба в “специалната банка” има блокирани 160 млн. лева на държавните енергийни дружества, а не близо 800 млн. лева.

Държавният глава защити и решението на кабинета “Близнашки” за споразумение с германската компания “Кльостерс”, представлявана у нас чрез “Цемеко”‘, според което трябва да й бъдат изплатени щети за 2 млн. евро заради нереализиран неин проект в България в резултат на тежки административни проблеми. По думите му така се изпраща сигнал, че България е добро място за инвестиции. Той обяви още, че заради този казус България е единствената страна в ЕС, за която Германия не издава държавни гаранции за своите фирми, които желаят да правят бизнес у нас.