На първо място се страхувам, че под похлупака върху КТБ ще остане дупка – както искате го разбирайте. На второ място, страхувам се, че под похлупака ще се окажат много хора, които са се хранили от тази дупка. В крайна сметка, ще дойде един момент, в който много хора ще бъдат призовани като свидетели и мисля, че тогава ще стане ясно кой, защо и как.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в студиото на „120 минути” по bTV в коментар за казуса с Корпоративна търговска банка.

На въпрос за кои лица става дума, той подчерта, че „финансовият интерес няма партиен цвят или вид на убеждение”.

Обвинител №1 призова управителя на БНБ Иван Искров да направи публичен одитния доклад за състоянието на трезора. „Може би ще стане ясно кой е крив и кой е правия – дали сме действали ефективно, защото е имало типично криминален, а не финансов процес и дали сме обслужвали нечии интереси”, посочи Цацаров, като подчерта, че не е запознат със съдържанието на документа. „Следващата седмица ще е много гореща, повярвайте ми”, заяви обвинител номер едно.

По отношение на действията на прокуратурата, той беше категоричен: „Не аз съм избирал свързани лица и фирми да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление. (…) Не действахме елегантно, ще каже някой, но действахме ефективно. Прокуратурата действа така – тя действа с претърсвания, действа с разпити, действа с изземания на документи”.

Сотир Цацаров коментира пред Светослав Иванов и темата с взривения завод в Горни Лом. При инцидента в завод „Миджур” загинаха 15 души.

Гърция има достатъчен държавнически разум, за разлика от нас, за да утилизира боеприпасите си извън територията на страната. Ние нямаме достатъчен държавнически разум, но имаме достатъчно частнособственически разум, за да приемем всичко това и да ги утилизираме при възможно най-примитивните условия.

Цацаров се закани да потърси отговорност на всички замесени във вноса на огромните количества противопехотни мини.

Цацаров разкри, че според условията на подписания през 2008 г. договор, е трябвало да бъдат утилизирани 4 вида противопехотни мини – американско и немско производство. Общият им брой е бил 1 560 000. Според нормата в документа, на ден е трябва да се обезопасяват по 8000 от тях.

Главният прокурор посочи, че по данни на МВР, към момента на взрива или непосредствено преди взрива, в завода е имало не повече от 210 967 мини.

В същото време фирмата собственик на завода „Видекс” е поискала 800 000 мини от нейни хранилища в Монтанско да бъдат преместени в склад край София. Това било отказано, а след взрива в складовите бази не било открито нищо. От думите на Цацаров се разбра, че е много вероятно огромното количество боеприпаси да е било именно на територията на барутния завод.

Той допълни, че извлеченият от мините тротил се е съхранявал в близост до цеха за утилизация, а освен това работниците не са смогвали да утилизират по 8000 мини дневно и се е получавало натрупване.

„Всичко това, което казвам, трябва да се превърне в обвинение. То трябва да се превърне в обвинение не само спрямо длъжностните лица от самото предприятие. То трябва да се превърне в обвинение и по отношение на длъжностните лица, които са разрешили, позволили, съгласили се с натрупването, вноса на такова количество мини, без заводът да има необходимия капацитет за това”, подчерта Цацаров.

По отношение на „саботьорската” и „масонската” версии около инцидента, той беше категоричен: „Проблемът не е в това масон-ескимост-негър-бял, проблемът е в това, че не можеш да унищожиш 8000 мини на ден с примитивна технология и 3 смени от по 15 човека. Това е безумие”.