Делото по аферата “Батко и братко”, което се води срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, се насочва към дългоочакван финал. В сряда прокуратурата и адвокатите на Георгиев не поискаха събиране на повече доказателства и остава единствено да бъде изготвено заключение на един експерт, преди делото да бъде обявено за изяснено.

Експертизата трябва да бъде представена на 17 юли и да започнат пледоариите. След това ще бъде произнесена и присъдата.

Скандалът “Батко и братко” избухна през 2008 година и бе един от символните за управлението на тройната коалиция. Случаят обаче очаква своето развитие на първа инстанция вече 6 години.

Веселин Георгиев е подсъдим за сключването на 8 договора за обществени поръчки за 120 милиона лева с фирми, близки до братята си Бойко и Емил Георгиеви. Заради скандала през 2008 година Брюксел спря 165 милиона евро по програмите ИСПА и ФАР.

Знаковото дело беше пред присъда, когато първият съдия докладчик Георги Колев стана председател на Върховния административен съд и то трябваше да започне отначало.

През март 2011 г. процесът беше разпределен на командирования съдия Весела Дончева, която върна обвинителния акт на прокуратурата заради “съществени процесуални нарушения”. Междувременно Дончева се върна на работа в Софийския районен съд и така делото беше поето от заместник-председателя на СГС Петя Крънчева, която сама си го преразпредели, след като колежката й бе върната в районния съд.

През миналата година делото на няколко бе отлагано по различни причини и Висшият съдебен съвет започна проверка на съдия Крънчева. По-късно Етичната комисия във ВСС обяви, че Крънчева няма да бъде наказвана заради чести отлагания на дела, защото много рядко това е ставало по нейна вина.