Съдът на ЕС поиска от интернет-търсачката Гугъл да скрие страници с “чувствителна” информация по настояване на интернет-потребител от Испания. Решението на съда в Люксембург от 13 май може да накара и други потребители да поискат същото от търсачката.

Според съда гражданите на ЕС имат право да изискват от търсачките да не посочват страници с “ненужна”, “некоректна” или “остаряла” информация.

Към съда с жалба се обърнал испанският гражданин Марио Костеха Гонсалес (Mario Costeja Gonzalez) съвместно с испанската агенция за защита на личните данни. Той твърди, че в резултат на търсене в Гугъл по неговото име се появяват препратки към публикации в испански вестник с 16-годишна давност, в които се казва, че домът му е обявен на търг заради дългове. Гонзалес поискал препратките да бъдат премахнати, защото проблемът с дълга бил отдавна решен, а информацията за запора нарушавала личните му права и го компрометирала.

 

От Гугъл са заявили, че искането за скриване на данни от резултатите от търсене е равно на цензура. От компанията са отбелязали, че не контролират потока от информация, а само предоставят препратки към данните, които се намират легално и свободно в интернет.

Решението на Съда на ЕС бе определено като “разочароващо” от представител на Гугъл, който е отбелязал, че на компанията й е нужно време, за да анализира последствията, отбелязва БиБиСи.