След лишен от логика дебат, изобилстващ от странни квалификации, в които депутатите намесиха Висоцки, лечение за махмурлук, Деня на Европа и Деня на победата, Народното събрание реши, че неговата заместник-председателка Мая Манолова е “пич и мъжко момиче”, а не “първична и неуравновесена” и отхвърли исканата й от опозицията оставка.

Преди ден ГЕРБ внесоха предложение за отстраняване на социалистката Манолова от зам.-председателския пост с мотива, че в последните два дни като водещ на заседанията системно нарушава правилника. Искането бе отхвърлено със 106 гласа на БСП, ДПС и “Атака” и подкрепено от едва 57 депутати на ГЕРБ, присъстващи в залата.

Макар резултатът от упражнението да бе предизвестен, то отне над три часа парламентарен “дебат”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна в кулоарите на парламента, че причината за искането за оставка е партията му да провали приемането на новия закон за МВР, за чието прилагане нямало пари в бюджета, а управляващите само залъгвали полицаите, за да гласуват за тях на изборите.

Самата Манолова отбеляза, че от ГЕРБ очевидно не се вълнуват как тя води парламентарните дискусии, защото в сряда (единият от дните, в които я обвиняват в нарушения – бел.авт.) въобще не е ръководила заседанието на парламента.

Тя напомни, че в четвъртък депутатите от партията на Бойко Борисов са я обвинявали, че се държи като на “селския мегдан в Трекляно” и че е представител на “дупнишката правна школа”, и ги призова да не говорят за право, преди да напишат поне един законопроект без грешка. Дори в предложението за оставката й от ГЕРБ се позовавали на несъществуващ текст в парламентарния правилник, обясни Манолова.

Очаквано дебатът ескалира и в него се намесиха депутати от всички парламентарни групи.

Според народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев не може ръководител на НС да бъде човек, който не е култивирал в себе си политическа култура. По думите му Манолова постоянно налагала цензура на опозицията, а в дебатите по Закона за МВР това надминало всякакви граници.

“Демонстративно бяха извършени гаври с демократичните принципи и парламентаризма”, подчерта Тошев. По думите му е недопустимо депутатите да стават съпричастни в една “лична политическа и кариеристична битка”.

Според Тошев Манолова е давала думата на хора от “Атака”, след като е изтекло даденото им от правилника време, и е говорила по време на изказванията на депутатите, като ги е прекъсвала. Допуснала е и депутатите да си “съскат”, като така е превърнала най-важната зала в държавата – тази на парламента – в терариум.

С решението за оставка на Манолова ще решим дали празнуваме “День Победы” или “The Day of Europe”, заключи Тошев.

Председателят на парламента Михаил Миков от БСП определи думите на Тошев като несериозни и обясни, че фактите са заменени с политически квалификации. По думите му в дебатите в последните два дни депутатите от ГЕРБ са били най-активни, така че не може да става дума за цензура.

“Висоцки казва, че всеки сам разбира степента на собствената си интелигентност. И това се доказва от всеки един от нас всеки ден, всеки час, в залата, по кулоарите, при срещите с хората”, заяви Миков.

По думите му коментарите по вътрешни за БСП въпроси показвали не само интелектуално безсилие, но и липса на политическа култура. “Очевидно е, че дребните интригантски похвати, присъщи за ГЕРБ – не само в парламента, а и извън – да коментира, да отхвърли, да не докаже, са част от това, върху което ГЕРБ вегетираше от своето създаване и до днес, когато вече е към заника си”, продължи председателят на парламента. И добави, че когато една политическа формация подменя политиката с процедура, а дискусията – с интрига, хората рано или късно го оценяват.

Убеден съм, че в следващите месеци ще получавате все по-обективна оценка и за вулгарната политическа простащина, и за несериозното отношение към 42-рото Народно събрание, и за онези заблуди, които, използвайки охотно, медии, които са предразположени към такъв тип интересно поведение, разнасят сред по-широката публика, добави Миков и завърши, че на ГЕРБ трябва всеки ден да се говори така, за да изтрезнеят.

“Не става въпрос за политическа култура да води политически дебат, а как да управлява това събрание, така че да се получи този дебат, а не зверилник”, отвърна му Владимир Тошев от ГЕРБ.

“От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка, ние в ГЕРБ няма от какво нямаме от какво да изтрезняваме”, каза той. Допълни го колегата му Станислав Иванов, който обвини председателя в политическо късогледство и популизъм.

“Това е политически фарс и продължение на политиката на ГЕРБ да пречи на парламента и да му губи времето”, намеси се Йордан Цонев от ДПС.

След това социалистът Петър Мутафчиев припомни как преди два дни представители на ГЕРБ са целували Мая Манолова по случай рождения й ден.

Депутатите от БСП Татяна Буруджиева и Валери Жаблянов, които са преподаватели в катедрата по политология към СУ също взеха думата и вкараха в оборот цитати на Юнг, препратки към “колективното неосъзнато”, визирайки ГЕРБ.

Това провокира изявление на депутата от БСП и бивш шампион по класическа борба Георги Мърков, който се обърна към политолозите с думите: “Вие говорите на много висок интелектуален език. Те няма да ви разберат. Трябва да им се говори простичко и аз като борец ще им кажа няколко думи”.

Той подкани ГЕРБ да обяснят как може да искат оставката на зам.-председателя на парламента за това, че не им давала думата, след като той сам щял да я поиска за това, че Манолова била твърде толерантна и търпелива.

Всяка сутрин се ослушвате като чакали дали да влезете в залата, след това се промъквате вътре като мишки, обърна се Мърков към ГЕРБ.

Затихването на дебата бе ознаменувано от изводите на Галина Захариева от ГЕРБ, която обясни, че Манолова е първична и неуравновесена и на Кирил Добрев от БСП, който пък й опонира й каза, че заместник – председателката не само е мъжко момиче, а и абсолютен пич, за което много мъже от ГЕРБ й завиждат.