“Патриотичният фронт” и ГЕРБ са на мнение, че управителят на БНБ Иван Искров и ДПС трябва да бъдат разследвани за случая със затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ.

Според него Искров трябва да бъде разследван, защото “Банковият надзор” в БНБ  “очевидно не си е вършил работата” по казуса с КТБ. “По тази тема сме единодушни с ГЕРБ. Трябва да се разследва и ролята на ДПС в този случай, защото тази партия седи в основата на тази атака”, каза още Джамбазки.

В четвъртък Валери Симеонов обяви, че ГЕРБ и “Патриотичния фронт” са на мнение, че КТБ трябва да бъде оздравена. Ден по-рано БНБ съобщи, че капиталовата дупка в банката е над 4.2 млрд. лв.

Условието на “партиотите” към ГЕРБ за подкрепа

За да подкрепи правителство на ГЕРБ “Патриотичният фронт” настоява Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято партия е част от “Реформаторския блок” да нямат свои хора във властта. Повтори условието на “патриотите” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

“Както ние нямаме претенции към министерски постове, така и Корман Исмаилов да бъде добър да няма подобни претенции. Исмаилов се снимаше с Реджеп Ердоган на предишните избори и беше проводник на политиката на Република Турция”, каза Каракачанов.

“Настояваме Касим Дал и Корман Исмаилов по никакъв начин да не участват в управлението. Това искаме да договорим с ГЕРБ. Те ще бъдат в парламента, но ние искаме да не назначават министри и да няма техни хора в управлението. Никакво желание нямаме да работим с тях, защото смятаме, че работят в името на чужди интереси”, обясни Джамбазки пред БНТ.

Той поиска още разформироване на партията на Ахмед Доган. “С ДПС въобще не искаме да разговаряме. С тях трябва да говори прокурор или съдия, защото те са престъпна организация. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани”, каза Джамбазки.

Различия по 11 точки между ГЕРБ и “Патриотичния фронт”

По 11 точки “Патриотичният фронт” и ГЕРБ имат различия, каза Каракачанов. Той повтори, че няма да бъде министър каквито публикации се появиха.

“Ние няма да участваме с политически лица в кабинета. “Патриотичният фронт” няма да излъчи политически лица за министри”, каза Каракачанов.

Една от идеите на “Патриотичния фронт”, към която от ГЕРБ имат резерви е възстановяването на донаборната служба.

“Ние от Патриотичния фронт казваме твърдо “Не” на корупцията, монополите и ДПС във властта и твърдо “Да” на подкрепа на българското производство, замразяване и намаляване на цената на тока, ревизия в енергетиката”, заяви Каракачанов.

Той уточни, че ГЕРБ били съгласни на “ревизия на цялата енергетика на България”.

Относно членството на Турция в ЕС се разбрали, че ако този въпрос бъде поставен на дневен ред, в България задължително ще има референдум, каза Каракачанов.