Експертът Валери Костадинов, назначен от Софийския апелативен съд (САС) да направи изследване на оригиналите на тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по делото му за престъпление по служба, не е знаел за наличието на втори тефтер. Това заяви самият Костадинов пред съда в четвъртък.

Експертът обясни, че по време на досъдебното производство на него му е бил предоставен само един черен бележник, на който той си направил ксерокопие. 

Въпреки изчезването на тефтерите вещото лице Костадинов е успяло да направи експертиза на написаното в единия тефтер благодарение на направеното ксерокопие.

Нещо повече – Костадинов решил да прояви самоинициатива и на своя глава изследвал дали бившият депутат от ГЕРБ Искра Фидосова е писала в тефтера. Експертизата обаче показала, че тефетерът е списван само от едно лице – Филип Златанов.

Експертът не можа да обясни защо е свързал инициалите И.Ф. с Искра Фидосова, а не е свързал, например, инициалите Б.Б. с Бойко Борисов или Ц.Ц. с Цветан Цветанов.

В крайна сметка апелативните съдии не приеха като доказателство по делото новата експертиза, направена от Костадинов, заради обяснението му, че тя е правена по ксерокопие.

Интересен момент от разпита му бе твърдението на Костадинов, че по време на досъдебното производство по това дело той всъщност бил правил експертиза на оригинала на единия тефтер.

тъй като досега съдът смяташе, че оригиналът изобщо не е изследван, на Костадинов бе предявен протокол от първата му експертиза, в който той е удостоверил с подписа си, че тя е извършена на “ксерокопие от ксерокопието”.

След като видя този документ, експертът уточни, че се е подписал без да обърне внимание, че в протокола са посочени ксерокопия, а не оригинал.

След това на Филип Златанов му прилоша и той поиска пауза преди да даде обяснения в края на процеса на втора инстанция.

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов беше осъден на три години и половина затвор за престъпление по служба на първа инстанция. Преди около две седмици стана ясно, че и двата тефтера на Златанов, иззети от разследващите, са изчезнали от колата на вещото лице, което пък бе ангажирано от столичното следствие да им направи паралелна графологична експертиза във връзка с разследването срещу Златанов за престъпление по служба, което бе отделено от съдебното му дело и все още се намира в досъдебна фаза.

Те са се намирали у пенсионирания експерт и бивш служител на тайните комунистически служби Стефан Бенчев. Той получил задача от Столичната следствена служба да направи експертиза на оригиналите на тефтерите на 30 септември. Тази задача е възложена пет дни след като Апелативният съд е поръчал на вещото лице Валери Костадинов да направи експертиза на тефтерите, но неясно защо от прокуратурата му е предоставен само един.

Тефтерите изчезнаха мистериозно на 5-ти ноември, когато Бенчев оставил автомобила си, който бил със спукана гума, за да потърси помощ на бул. “Монтевидео” в София. Той подава жалба чак на следващия ден, като първоначално от прокуратурата твърдяха, че не е казал на полицията какво точно е изчезнало.

Впоследствие обаче стана ясно, че Бенчев се е обадил на Столичното следствие, за да уведоми за изчезналите доказателства.

Защо прокуратурата и следствието решават да се активизират в работата си по случая, точно когато и съдът иска тефтерите, остава загадка. Заради твърдението на експерта Стефан Бенчев, че той е уведомил разследващите за липсата, главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка на столичното следствие.