Представителите на “Атака” очаквано провалиха преговорите за съставяне на правителство с ГЕРБ, насрочени за 13.00 часа в събота, след като хората на Волен Сидеров дори отказаха да влязат в зала “Запад” на парламента.

Причината бе известна предварително – от ГЕРБ отхвърлиха условието на проруски настроените националисти разговорите да бъдат открити за медиите. По думите на Цецка Цачева обаче това противоречало на решението на изпълнителната комисия на партията, излъчила нея, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова за преговарящи.

“Това е искане, което ние повтаряхме като задължително, тъй като не искаме да участваме в никакви задкулисия. Имал съм горчив опит с ГЕРБ, лъгали са ме в очите”, обяви пък лидерът на “Атака” Волен Сидеров от трибунката в кулоарите на парламента.

По думите му трите преговарящи от ГЕРБ не отговаряли на телефоните си и атакистите разбрали, че те твърдо отхвърлят условието им за публичност непосредствено преди началото на разговорите.

“В последния кабинет при лошото управление на Орешарски ГЕРБ се съгласяваха с БСП и ДПС и отхвърляха страхотно полезни неща, като например полският данък да се премахне, да се прекратят концесионните договори за злато”, използва случая Сидеров, за да претопли обичайните си опорни точки за “колониалното робство”, под което се намира България.

Атакистите не пропуснаха възможността за поредната си провокация, премахвайки знамето на Европейския съюз от трибунката, което дошлите след тях Цачева, Стоянова и Бъчварова върнаха обратно.

“Не можем да си позволим удължаване на предизборната кампания, защото имахме да им зададем важни въпроси. Фактът е факт – провалени са консултациите между ГЕРБ и Атака поради неявяването им”, заяви Цачева.

Румяна Бъчварва пък попита: дали “Атака” подкрепя евроантлантическата ориентация на България. Отправи и друг въпрос конкретно към Сидеров – колкото е струвала подкрепата му за кабинета “Орешарски”.

Преговорният екип на ГЕРБ прекрати изявлението си още при първия въпрос, който дойде от партийната телевизия на “Атака” – “Алфа”. След това Цачева, Стоянова и Бъчварова се върнаха на трибуната, за да отговарят на въпросите на други медии. Докато говореха, депутати от “Атака”, които бяха останали в кулоарите, отново поискаха разговорът да се проведе в присъствието на журналистите, което не се случи.

Часове по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира развоя на събитията, написвайки във Фейсбук, че “за пореден път Волен Сидеров намери “най-удачния” начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд и че празнодумството е най-силната му политика”.