Медиите да си сътрудничат с прокуратурата, когато правят разследвания за изборна търговия със скрита камера, призова зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във вторник на дискусия, организирана от Асоциация “Прозрачност без граници”, посветена на противодействието на престъпленията срещу избирателните права на гражданите.

Сарафов обясни, че гражданското общество може да бъде “по-ефективно от специалните разузнавателни средства”.

“Позволете ми да отправя апел и към тук присъстващите представители на гражданското общество – с вашите възможности за ограмотяване, за нагледно показване на начините на гласуване вие можете да покажете опасностите от купения вот и разочарованието от продадения. Вие можете да бъдете далеч по-ефективни от специалните разузнавателни средства, които законодателят ни е разрешил да използваме”, призова Сарафов и призна, че “СРС-тата рядко хващат “поръчителите” на купения вот”.

Според него, ако при използването на тези специални средства протичат имена на обществено разпознаваеми фигури и това не се потвърди със свидетелски показания и с документи, обвинението не може успешно да влезе в съда.

Заместникът на Цацаров успокои, че скандал “Костинброд 2” с надпечатани бюлетини е невъзможен заради промененото законодателство, според което не частна печатница, а БНБ печата бюлетините, заради контрола при транспортирането на бюлетините, заради уникалния номер, който носи всяка от тях.

Сарафов успокои, че неправомерно печатане и съхраняване на надтиражни бюлетини вече е невъзможно, включително и за да се ползват като тапети, с което иронизира коментара от преди година и половина на единствения подсъдим по делото “Костинброд” – бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Според заместника на Сотир Цацаров от аферата, която взриви деня за размисъл преди предишните предсрочни парламентарни избори, печеливши няма. Удар обаче е понесло държавното обвинение:

“С днешна дата отчитам, че намесата на прокуратурата за предотвратяване на подмяната на вота на гражданите беше използвана срещу нашата институция. Доказателства, събрани от нас, отчитат не обществените очаквания, а преди всичко медийното законодателство. Прокуратурата не е била и няма да бъде политически инженер”, каза Сарафов.

На форума беше направен анализ защо няма осъдени за изборни престъпления въпреки стотиците сигнали и десетките разследвания. Именно в опит да бъде обърната статистиката Борислав Сарафов призова “микрофоните да станат СРС”, за да бъдат събрани годни за пред съда доказателства за брокерите на гласове.