Има сериозен натиск и заплахи за спиране от утре на горивото към “Топлофикация София” от страна на “Булгаргаз”. Това ще доведе до спирането на топлата вода на софиянци, посочи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Тя каза, че “Топлофикация София” е получила писмо от “Булгаргаз”, в което се иска изплащането на дължимите задължения. По думите на кмета дружеството има задължения към “Булгаргаз”, но те са почти равни на тези, които “Топлофикация” има да получава от НЕК – около 50 млн. лв.

Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към “Топлофикация” и те директно да отидат в “Булгаргаз”, така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза кметът.

Става въпрос за над 1 милион потребители – потърпевши от подобно спиране на доставките, което ще доведе и до спиране на топлата вода на столичани. Винаги има леки сблъсъци с “Булгаргаз”, когато става дума за разплащането на сметките, но такъв масиран натиск като сега не е имало, коментира Фандъкова. Тя припомни, че от месеци работна група в министерството на икономиката обсъжда начините за погасяването на старите задължения на “Топлофикация”.

Кметът Фандъкова припомни, че “Булгаргаз” е прехвърлило вземания, които има от “Топлофикация” към БЕХ. Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които “Топлофикация” прави всичко възможно да погасява, посочи кметът.

Тя изрази надежда да не се стига до спирането на топлата вода за софиянци, тогава ще се наложи да се ползва мазут, но до този вариант се прибягва само в тежки ситуации при аварии, защото мазутът не е щадящ за околната среда.