Строежът на газопровода “Южен поток” на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение за обжалване на разрешението за строеж или за неговата отмяна. Това трябва да стане до 17.30 часа на 8 август, когато изтича срокът за обжалване на решението за предварително изпълнение на разрешението за строеж.

Предварителното изпълнение на разрешението за строеж при изграждането на национални инфраструктурни обекти дава право на строителите да започнат да строят, независимо от обжалване на самото решение за строеж, като срокът за това е 14 дни.

Вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не съобщи какви мерки смята да предприеме. “Ние не сме против проекта. “Южен поток” е важен за България, защото диверсифицира поне пътя на доставката на газ… Той обаче трябва да се случва по европейските правила, защото в противен случай ще бъде спрян от Европейската комисия”, каза Захариева пред бТВ сутринта.

Министерството на регионалното развитие не може да обжалва издаденото разрешение за строеж от предишния министър на регионалното развитие и към този момент (17 часа на 7 август) няма постъпила жалба от заинтересована страна, казаха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Според енергийния експерт Илиян Василев най-доброто решение е Захариева да отмени строителното разрешение на Терзиева. То най-вероятно ще бъде обжалвано от проектната компания “Южен поток”, но така ще има повече време за по-добра юридическа защита. Другият вариант е неправителствена организация или община да оспорят предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя към нея. При този случай обаче те имат само около ден за подготовка на жалбата, което е крайно недостатъчно, смята Василев.

Строително разрешение в защита на “важни държавни и обществени интереси”

Строителното разрешение за изграждане на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността “Паша дере” край Варна, е издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли. Тоест, близо два месеца след като бившият премиер Пламен Орешарски съобщи официално, че България спира работата по проекта, докато не получи зелена светлина от Еврокомисията, която стартира наказателна процедура срещу страната за нарушаване на европейските правила във връзка с “Южен поток”.

Документът е публикуван в Държавен вестник на 5 август – деня, в който президентът обяви състава на служебното правителство и намерението си “Южен поток” да остане замразен, докато Еврокомисията не се произнесе по него. Ден преди да предаде властта – във вторник, решението на Терзиева за строеж на газопровода, е качено и на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Заради “важни държавни и обществени интереси” Терзиева допуска предварително изпълнение на строителството. Това означава, че решението й може да се обжалва пред съда в срок от три дни. Дали ще се случи, предстои да се види, като времето за реакция е още ден.

Терзиева не обели и дума за решението си при сдаването на властта на служебния министър Захариева, която след това коментира, че научила за него от медиите.

Проблемите с проекта, според Захариева са, че друг оператор няма достъп до тръбата, което е нарушение на европейски изисквания, както и че има нарушаване на правилата при избора на строител. Тя се въздържа от коментар какво смята да предприеме и обясни, че първо иска да се запознае с документите.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност също заяви, че тепърва предстои да се запознае с документите по “Южен поток”.

Всичко това се случва на фона на обещанията на бившия премиер Пламен Орешарски, че още преди два месеца е наредил да се спрат всички действия по старта на изграждането на “Южен поток” до уточнения на процедурата с Брюксел. Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по Третия енергиен пакет и избора на строител. На последната си пресконференция като премиер Орешарски за пореден път декларира, че по “Южен поток” не се работи и дори наредил на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов да спре всякаква дейност по проекта. Документите обаче говорят, че през цялото време е кипяла усърдна дейност в подготовка на официалната първа копка на обекта.

Следите остават

На 21 юли Министерството на земеделието продава 359 декара земи от горския фонд в местността “Паша дере” за 13 млн. лв. на проектната компания “Южен поток България”. Бившият земеделски министър Димитър Греков заяви, че няма притеснения по законността на сделката, защото са спазени всички законови изисквания. Орешарски отрече да има такъв случай.

Десет дни по-късно, на 31 юли, бившият регионален министър Десислава Терзиева подписва разрешението за строеж за изграждането на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността “Паша дере”. Това е първият ключов обект на българска територия, където става връзката с морския участък на тръбата, затова Терзева разрешава предварително изпълнение на разрешението за строеж.

“Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и стъпките, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което, от своя страна, неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб. Крайната цел от подобно забавяне ще е накърняване на особено важни държавни и обществени интереси в значителен размер на вредите, които държавата и обществото ще понесат след това”, пише в мотивите на Терзиева към разрешителното за строеж на компресорната станция и приемния терминал.

Иначе разрешението за строеж на газопровода като цяло беше дадено още през 2013 г., но за всеки подобект са необходими отделни разрешителни. Строителното разрешение за компресорната станция и приемния терминал, които са на 2 км от морския бряг, бяха последните спирачки пред старта на същинското строителство.

Смяната на строителя в крачка

Междувременно близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко обяви, че излиза от консорциума, който ще строи българския участък от “Южен поток”. Неговата компания “Стройтрансгаз” беше сменена с “Центргаз” – дъщерното поделение на “Газпром”.

Причината за смяната в крачка беше включването на Тимченко в “черния списък” на САЩ със санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и агресията в Украйна.

Скандално е, ако правителството е сменило без търг водещата компания в строежа на газопровода, смята енергийният анализатор и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него на ход е прокуратурата, която трябва да се самосезира.

Еврокомисията също критикува България заради непрозрачната процедура по избор на изпълнител на българското трасе, както и тръжните условия, които били в полза на определен кандидат.

Спорните въпроси

Спорните въпроси около “Южен поток” са много. Първо, българският участък е прекалено скъп. Няма официална информация на каква цена е сключен договорът със строителя. Неофициално се твърди, че е 3.78 млрд. евро, без да е ясно как е поскъпнал от първоначалните 3.2 млрд. евро, обявени при управлението на ГЕРБ.

Българският участък се финансира от проектната компания “Южен поток България”, в която равни дялове имат “Газпром” и Българският енергиен холдинг (БЕХ). За изграждането на участъка България няма да дава държавни гаранции, а БЕХ ще получи заем от 620 млн. евро от “Газпром” при лихва от 4.24%. Останалата част от сумата за построяването на тръбата, БЕХ ще връща на руския монополист чрез транзитните плащания, за които няма яснота на какви цени са договорени.

Знае се единствено, че руският кредит за строежа на тръбата ще се изплаща за срок от 22 години. Това означава, че през този период в българския бюджет ще влязат нула лева от преноса на руски газ през българска територия. Договорената норма на възвращаемост е 8%. Всички тези числа бяха съобщени при подписването на договора със строителя “Стройтрансгаз консорциум” в края на май, след евроизборите.

“Изключителни ползи за България”

Въпреки спорните моменти и неяснотите се твърди, че “проектът ще донесе изключителни ползи за България”. Това е записано в разрешително за строеж на Десислава Терзиева.

Като такива са посочени “утвърждаването на България като значим фактор при преноса на газ от Русия към ЕС”, “значително увеличаване на сигурността на газовите доставки за страната, региона и ЕС, чрез диверсификация на маршрутите”, “подпомагане на развитието на националната газопреносна мрежа, което ще ускори газификацията в страната”, очаквани приходи от преноса на газ и инвестициите в проекта, откриване на около 2500 нови работни места по време на строителството, и “възможно понижаване на цената на природния газ в България”.

Това се разминава с обещанията дадени от Драгомир Стойнев за 5000 нови работни места и по-ниска цена на газа.