Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София. Това съобщава австрийският вестник “Дер Щандарт”.

“Следствена тайна е” са заявили от прокуратурата пред в. “Труд”, за какво е обвинен банкерът от австрийските власти.

Юристи обясниха, че най-вероятно става дума за постановление за привличането като обвиняем на банкера, а не за обвинителен акт.

Неизвестно остава дали е издадена европейска заповед за ареста му в Австрия, където се предполага, че се намира.

В пълна тайна се пази и името на адвоката на Василев. По закон, ако има постановление, то трябва да бъде връчено на упълномощен от банкера защитник. Възможно е прокурорът да му назначи служебен адвокат без негово знание.

 

Според “Дер Щандарт” Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби. Автор на публикацията е Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера. Той уточнява, че Василев отхвърля обвиненията и посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ.

Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий.

Изданието припомня, че заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста у нас остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам.- главната счетоводителка Борислава Кючукова. Под домашен арест е главната счетоводителка Мария Димова, а на свобода срещу 10 000 лв. – изпълнителният директор на банката Орлин Русев.