Клоновете на “Корпоративна търговска банка” (КТБ) и дъщерната й “Креди Агрикол” ще останат затворени поне до 21 септември, стана ясно от съобщение на “Българската народна банка” (БНБ) във вторник. В същото време Централният трезор е задействал процедурата по влизането на България в Европейския банков съюз, за което се разбраха политическите партии при вчерашните консултации при президента Росен Плевнелиев.

След като двете финансови институции бяха поставени на 21 юни под надзора на БНБ, бе обявено, че техните офиси ще започнат работа на 21 юли и клиентите им вече ще могат да боравят със средствата си.

Сега обаче става ясно, че това няма да се случи и БНБ посочва, че причина за това е липсата на политически консенсус за размера на гарантираните за изплащане влогове.

Според сега действащото законодателство защитени са граждански и фирмени влогове до 196 хил. лв., но министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев само преди три дни коментира, че това трябва да се промени, тъй като много държавни дружества ще загубят от своите сметки в КТБ. Законодателни промени за вдигане на прага на държавно гарантираните влогове, който в момента е 100 хил. евро, вече бяха предложени от различни политически сили, но други партии са против, а и животът на този парламент свършва до седмици.

От БНБ информират, че се запазва сегашния ред на обезщетяване на влогове в КТБ, но това ще стане след изтичането на наложения от надзорния орган тримесечен срок на особен надзор, който изтича на 21 септември. От БНБ обаче не се ангажираха с категоричен отговор дали тогава банките ще отворят врати. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, обясняват от Централния трезор, който вече обяви намерението си да отнеме лиценза на КТБ, да прехвърли “добрите й активи” в “Креди Агрикол”, която да бъде одържавена.

Съгласно Закона за гарантирането на влоговете, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ за търговска банка, не по-късно от 20 работни дни трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро.

От “Българската народна банка” съобщиха още, че са влезли в в контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за подготовка на разговор между държавния глава Росен Плевнелиев и президента на ЕЦБ Марио Драги относно стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

Преди по-малко от две години, когато се обсъждаше създаването на общия банков съюз, управителят на БНБ Иван Искров твърдеше, че макар и да подкрепя създаването му, страната ни няма интерес да стане част от него. “Присъединяването на България към обмисляния банков съюз ще означава прехвърляне на значителен национален суверенитет към Брюксел, без в замяна на това страната ни да получи нещо”, смяташе тогава Искров.

След трусовете в банковата ни система заради обявявано в несъстоятелност на “Корпоративна търговска банка” (КТБ), обаче основните политически сили постигнаха консенсус от нуждата България да стане част от Европейския банков съюз за по-голяма сигурност и контрол.

От БНБ съобщиха още, че са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление “Банков надзор“ в БНБ. Този независим одит, който да покаже дали централният ни трезор си е вършил добре работата или също има вина за кризата с КТБ заради недостатъчен контрол, също бе договорен на срещата при Плевнелиев в понеделник. Когато проверката приключи, резултатите й ще бъдат публично оповестени, посочват от БНБ.

Пълният текст на прессъобщението на БНБ ще откриете тук