След като цялата държава се разшета за актуализиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в сряда се очаква конкретно решение на Министерския съвет, което трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ обещаха да подкрепят. Техни представители се договориха за това във вторник на консултации при председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков. Последва среща на депутатите от левицата с

НЗОК, надзора на касата и Българския лекарски съюз (БЛС), в края на която Мая Манолова обяви, че има успешен финал: “Те ни убедиха, че актуализация на бюджета е изключително необходима”.

 

Преди това имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, който предлага бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но според лекари реалната дупка е около 500 милиона лева за болниците. Засега не е ясно откъде ще се осигурят нужните средства да спасяване на здравеопазването.

 

“НЗОК още на 23 юни е задействала процедурата по актуализация на бюджета”, обяви управителят на касата д-р Румяна Тодорова след срещата на срещата с депутатите от левицата. Вчера получихме становище на министъра на здравеопазването и целият комплект документи, чрез министъра, трябва да се внесе в Министерски съвет, обясни тя. “Бих искала да благодаря на ПГ на БСП за тази среща и за възможността да си кажем нещата в истинския им вид. Благодаря на всички политически партии – тяхното отношение показва, че здравеопазването е много важно и трябва да бъде обединяващото звено. Нека не политизираме, защото зад цифрите и партийните пристрастия има и болни”, заключи д-р Тодорова.

За ревизия на бюджета на НЗОК, а оттам и на държавния бюджет, настояха лекарският съюз, синдикатите, ГЕРБ, Реформаторския блок, а в понеделник такъв призив отправи и президентът Росен Плевнелиев, като напомни, че ако това не се случи, може да бъде блокирана работата на служебното правителство.

 

Преди десетина дни председателят на надзора на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че държавата не може да осигури повече от 200 млн. лева, като останалите пари трябва да се вземат от здравни вноски.

За първото полугодие са събрани със 100 млн. лева повече пари от здравни вноски в сравнение с миналата година, каза директорът на НАП Бойко Атанасов. Очакванията са между 55-70 милиона да е преизпълнението към края на годината от заложеното в бюджета, допълни Атанасов.

В началото на август болниците ще получат парите си за изработеното през месец юни, е решил още Надзорният съвет на НЗОК.

 

Досега премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов се съпротивляваха на исканията за преразглеждане на бюджета, като твърдяха, че резерви има. Тезата на БСП пък беше, че актуализацията ще означава признание за провал на управлението.

 

Актуализацията е необходима заради българските лекари и българските пациенти, така че групата на Коалиция за България ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на касата, така че исканията на лекарите и касата да бъдат удовлетворени, заяви Манолова във вторник след срещата с НЗОК и БЛС.

 

Проблемите с финансирането на болниците са били обсъдени във вторник сутринта и на среща между премиера Пламен Орешарски и представители на бизнес организации, съобщи правителствената пресслужба. “Коментирахме различни възможности за решение на ситуацията със Здравната каса и как да се намали напрежението от непремереното говорене на всички политици“, казва изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран в прессъобщението.

Орешарски заявил, че в редица сектори има проблеми, които обаче не са функция на последната година, а на по- дълъг период от време. Той подчертал, че основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година.
 

Лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев коментира пред журналисти, че всички дейности на Здравната каса са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013 година. Бюджетът на НЗОК ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев.

От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките. Прехвърляне на средства от болничната помощ в лекарствена терапия превръща здравната система в донор на фармацевтичната
индустрия, смятат от профсъюза.

 

Синдикатите и работодателски организации се срещнаха във вторник с депутатите от БСП и ДПС, които поеха ангажимент за актуализация на бюджета на Здравната каса.

 

Имаше отделна среща с ГЕРБ, които бяха поставили условие да се внесе ревизия на бюджета, за да се върнат в пленарната зала.

 

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов каза, че депутатите са дали уверение актуализацията да се случи в следващите две седмици.

“Към момента, след днешната среща, имаме уверението и на трите парламентарни групи – БСП, ДПС и ГЕРБ, че ще присъстват в залата и ще гласуват “за” актуализация”, каза Райчинов и изрази надежди, че правителството ще свърши своята работа и в най-късия възможен срок ще внесе предложението.

“Това е 99% решен проблем, с което ми се иска, да се успокоят пациентите, че ще имат достъп до лечение, то ще бъде гарантирано, както и моите колеги лекарите, че ще бъдат осигурени средства, за да функционира системата без трусове до края на година”, добави д-р Райчинов. По думите му, все още няма как да се каже какъв ще е размерът на средствата, тъй като цифрата трябва да бъде обявена от МС. БЛС настоява за пълния размер – 326 млн. лева, както тази цифра е дадена от касата, каза д-р Райчинов.

“Изключително точна, бърза и навременна политическа реакция”, обобщи след срещата зам.-министърът на здравеопазване и член на надзора на НЗОК Бойко Пенков. Анализът на Надзорния съвет е успял да убеди политиците, че е необходимо да се подпомогне бюджета на НЗОК с цел гарантиране на спокойствие в болниците, каза той.

 

“Не ме питайте за конкретните параметри на актуализацията, защото това е въпрос от изключителните компетенции на Министерски съвет, но ДПС е на категорична позиция, че тежкият проблем в сектор “Здравеопазване” трябва да бъде решен и явно надеждното решение е в актуализацията на бюджета на НЗОК”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.