Емисията еврооблигации и “поставянето на страната на пътя на реформите” бяха отчетени като най-голям успех от отиващото си правителство на Пламен Орешарски след последното му заседание в Министерския съвет. Това стана на фона на спряната пенсионна реформа, непомръдналите реформи в здравеопазването и образованието, за което търпим критика от страна на ЕС, хаоса в енергетиката, който доведе до увеличаване на дълговете и диспропорциите в сектора.

Премиерът Орешарски беше по-умерен в оценката за управлението на страната през изминалата една година и два месеца, докато заместниците му обявиха, че са изпълнили всички набелязани мерки за тази година. Най-много се похвали силовият вицепремиер Цветлин Йовчев, който отчете намаляване на престъпността, спиране на подслушванията и флашките.

Орешарски очаква нестабилност и отпускане на приходните агенции

Нестабилност и отпускане на приходните агенции очаква в следващите месеци Орешарски на базата на натрупания си опит заради смяната на правителствата.

Според него няма да е драматично положението, ако актуализацията предложена от неговото правителство не бъде приета от парламента. “Ако бъде приета, ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство, ако не бъде – малко по-внимателно трябва да се отнасят към разходите и да ги контролират по-ефективно”, каза Орешарски.

Според него изпълнението на бюджета към този момент е в рамките на нормалното. Има рискове до края на годината, които са оценени на около 500 млн. в приходната част, но има достатъчно буфери в разходната и достатъчен фискален резерв, каза Орешарски.

Той отчете, че най-добрата оценка за управлението му са дали външните пазари с емитирането на най-добрата емисия еврооблигации след 1990 г.

Орешарски призна, че някои ключови реформи само са започнати, а причината да не стартират останалите е била в липсата на политическа подкрепа за тях.

Премиерът заяви, че нито веднъж не си е помислил да подаде оставка по времето на управлението си, което ще се запомни с няколкомесечни протести, избухнали с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

На прощалната си пресконференция в Министерския съвет Орешарски беше пощаден от журналистите и никой не му зададе въпроса “Кой”, белязал неговото управление.

Въпреки че обещаха да оставят на следващите решаването на редица важни въпроси, стана ясно, че са взети някакви решения относно спорната концесия на “Юлен” за ски зоната в Банско, както и за американската компания “Уестигхаус” за изграждането на VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Йовчев: Не позволихме МВР да се използва за политически цели

“Не позволихме МВР да бъде въвлечен в политически интриги. Ако ви прави впечатление за целия период, нямаше изтекли СРС-та, флашки, разработки срещу политически опоненти”, каза силовият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

 

По думите му за изминалата една година МВР станало “много по отворено, по-публично и по-близо до хората”. Това показвали и социологическите проучвания, които отчели между 32 и 40% доверие на хората в полицията.

Вътрешният министър акцентира върху намаляването на престъпността с 9.1% за първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2013 г. Намаление беше отчетено във всички видове престъпност, дори и в кражбите. Именно заради честите кражби обаче правителството пусна социалната програма “Сигурност”, по която бяха наети 5000 безработни за да обикалят по селата срещу крадците.

Йовчев отчете като успех и справянето с протестите и бежанците.