Софийският апелативен съд официално прекрати делото по мярката за неотклонение на тримата, обвинени за опита за атентат срещу Делян Пеевски. На заседанието се явиха двама от тях – Георги Христов и Венцислав Върбанов, а Красимир Методиев все още е в болница, тъй като получи тежка хипертонична криза след като беше задържан. Към момента тримата мъже продължават да са обвиняеми макар и на свобода.

Още вчера стана ясно, че прокуратурата се отказва да протестира решението на Софийския градски съд от събота да остави тримата „килъри” на свобода без никакви мерки за неотклонение. За да чуят официално определението на магистратите в съда се явиха Георги Христов и Венцислав Върбанов. Другият обвиняем Красимир Методиев продължава да лежи в болница.

Никой от тях обаче, засега не иска да коментира скандалното разследване. Адвокатът на Георги Христов Николай Хаджигенов заяви извън залата, че с клиента му ще отведат случая до Европейския съд за правата на човека и ще потърсят отговорност на държавата: “Това на тях им разби живота и почти уби единия от тях. Той все още е в болница”.

На въпроса дали прокуратурата ще оттегли обвиненията, които сама призна за неоснователни, или ще ги преквалифицира, Хаджигенов отговори така: “Практиката на прокуратурата по поръчкови дела е такава, когато нещо очевидно започва да не излиза, преквалифицират в нещо друго. На мен лично не ми го събира акълът с какво могат да го преквалифицират, защото по делото няма данни за каквото и да било. Някой ден, след като приключим, ще използваме всички законови възможности, включително Страсбург”.

Адвокатът заяви, че изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, в което той обясни, че обвинението е било грешка, не кореспондира с действителните факти по случая. Вчера Цацаров препрати част от отговорността за проваленото обвинение срещу така наречените „убийци на Пеевски” към МВР, което започнало „по неотложност” първите действие по случая.

“Започнати са по неотложност и какво от това. Всичко е по поръчка на следствието, а следствието, нека да обърна внимание, поне от 10 години не могат да правят самостоятелно каквито и да било действия. Нещо повече, следствието не съществува, сега се казва следствено дело към Градска прокуратура. От тук нататък е излишно да говорим каквото и да било. Прокуратурата не знае какво прави следствието, нали извинявайте!”, заяви адвокатът.

Хаджигенов коментира и тврърденията на Делян Пеевски, че е близък до Цветан Василев. По думите му единствената му връзка с него е, че около 3 години е водил дело срещу КТБ, а самият Василев не е виждал никога лично.