Разполагаме с ясни данни и с документи за това, че в дните след изборите е подписан договор за строеж на “Южен поток”. Това съобщи в Русе Петър Москов от Реформаторския блок.

Изборът на “Стройтрансгаз консорциум”, в който влизат едноименната руска компания и пет български фирми, бе обявен два дни след гласуването за Европарламент при положение, че името на предпочетения кандидат бе ясно два месеца по-рано, но старателно бе укривано от българските власти. От данните на реформаторите излиза, че ден след това е бил подписан и контрактът, по който всичко се оказа търговска тайна, включително дали въобще е подписан.

Москов предупреди премиера Пламен Орешарски да внимава с думите си в петък пред парламента, за когато е насрочено негово изслушване и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по проекта за газопровода “Южен поток”. 

“Нека той знае, че както веднъж разкрихме машинациите им с документи, които имаме, трябва много добре да си направи сметката какво ще каже в парламента. Защото за нас са важни параметрите на този договор и на сключения заем”, заяви Москов.

Преди евроизборите Реформаторите извадиха документи, според които оспорваните от Еврокомисията законови поправки за “Южен поток”, внесени от БСП и гласувани на първо четене в парламента, са правени под диктовката на “Газпром” с указания да не стават достояние на Брюксел.

Миналата неделя премиерът Пламен Орешарски съобщи, че замразява проекта “Южен поток”, след като ЕК започна наказателна процедура срещу България, а САЩ предупредиха със санкции българските фирми, участващи в консорциума на кремълската компания “Стройтрансгаз”, избрана да строи българското трасе.

Очаква се в петък премиерът Орешарски и икономическият министър Драгомир Стойнев да бъдат изслушани в парламента за “Южен поток”. ГЕРБ и Реформаторският блок настояха да бъдат преустановени реално всички действия и плащания по проекта.

Междувременно източник на руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че на предстоящата среща на държавните и правителствени лидери на ЕС на 26 и 27 юни в белгийската столица ще се обсъди ситуацията с изпълнението на “Южен поток”.

Подобни очаквания имаше и за срещата на 9 юни между представители на ЕК, Русия и Украйна за уреждане на газовите отношения между Киев и Москва, както и за приключилата такава в сряда, но руският енергиен министър Александър Новак съобщи пред журналисти, че въпросът за “Южен поток” не е бил дискутиран, предаде “Комерсант”.

Сега се твърди, че “може да се очаква, че лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията с тръбопровода “Южен поток” при анализа на въпроса за намаляване на енергийната зависимост на страните членки от Русия”.

В момента реализацията на проекта е под въпрос, след като Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения при избора на изпълнител на строежа на трасето в България. След като от БСП заявиха, че газопроводът у нас ще се строи независимо от възможните санкции от Брюксел, миналата неделя премиерът Пламен Орешарски съобщи, че строежът се спира до отстраняване на проблемите му с европейското законодателство.

В петък се очаква у нас да пристигнат и представители на Европейската комисия, с които да се обсъдят забележките им относно предложените от депутати на БСП законодателни поправки, въвеждащи понятието “морски газопровод”, което според ЕК изважда “Южен поток” от обхвата на европейското законодателство, изискващо операторът на тръбата да осигури достъп и на трети лица до капацитета на тръбата.