В изблик на откровен предизборен популизъм, БСП, ДПС и “Атака” гласуваха за съставянето на анкетна комисия, която да се занимае със срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN) Щефан Шишковиц. Предложението, внесено от националистите в последния ден на април, бе одобрено от управляващите в четвъртък, най-вероятно като прелюдия им следващия им планиран предизборен “хит” – отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества на ЕВН, ЧЕЗ и “Енерго-Про”.

Известната с крайните си ксенофобски изказвания депутатка от “Атака” Магдалена Ташева ще е председател на комисията, която ще работи три месеца по установяването на “дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица”.

”Против” създаването на комисията гласуваха само депутатите на ГЕРБ.

“Ако подкрепите създаването на тази комисия, означава, че е безсмислена дейността на три постоянни комисии, една от които Комисията по енергетиката. Защо трябва да създаваме анкетна комисия по въпроси, с които се занимават действащи комисии? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кой определи, че тези контакти са нерегламентирани? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения“, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ оспориха и законността на подобна комисия.

“Кой може по Конституция и в кои случаи да държи сметка на контактите на държавния глава, който според Върховния закон е надпартиен, обединител на народа и има правомощия в различните сфери с оглед принципа на разделение на властите”, коментира Цачева.

Магдалена Ташева, която изнесе голяма част от антибежанската кампания на “Атака”, разясни, че в момента, в който “българската държава и българското правителство реши да изпълни ангажиментите си към този народ по закон и да започне процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества, нашият държавен глава е поканен в един частен апартамент, в един хотел да бъде ухажван или убеждаван, или обработван така, че ЕРП-тата да могат – и особено едното, това в Южна България, да продължава да граби българския народ”.

Управляващите обаче отхвърлиха предложението на ГЕРБ в полето на комисията да влязат и другите участници във веригата на енергийните доставки.

Явор Куюмджиев от БСП заяви, че трябва да бъде много ясно какво се е случило в последните години.

“Чува се в медиите за бивши министри от кабинета “Борисов” и тяхната дейност. Знаем за много практики, които дружества са употребявали по източване на пари. Всичко трябва да стане ясно”, каза Куюмджиев.

Скандал избухна и за състава и ръководството на комисията, както и за начина на водене на дебата в пленарна зала.

“Не се дръжте като фелдфебел в празна зала. Не давайте основание за срам и позор, който днес и вчера предизвиквате в залата. Удобно се разсейвате, удобно гледате вдясно, удачно гледате в центъра, умилквате се на “Атака”. Г-жо Манолова, вие се държите срамно в това Народно събрание. Вие правите комисии, като че ли ще управлявате за вечни времена. Слизайте от трибуната и напуснете Народното събрание”, призова Снежана Дукова от ГЕРБ.

След нейното изказване в залата се чуваха викове “Оставка”.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП коментира, че се срамува от това, което се лее от трибуната.

Освен председателката Ташева, в комисията ще влязат още Любомир Владимиров и Николай Александров от “Атака”, Явор Куюмджиев, Красимир Янков и Филип Попов от “Коалиция за България”, Мустафа Карадайъ, Дурхан Мустафа и Петя Раева от ДПС и Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков от ГЕРБ.

Националистите настояват президентът да присъства на заседанията на комисията, за да стане ясно какво е говорено по време на тези срещи.

В дебатите в пленарна зала не участваха депутатите на ДПС.

Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена, се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за да се коментира процедурата по отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и ЕВН обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.