Столичните “паяци”, които местят неправилно спрените автомобили по софийските улици вече работят без полицай. Новият модел на работа на общинското дружество “Център за градска мобилност” се прилага от средата на май, съобщиха от общинското дружество.

Смяната на модела е направена за да се подобри работата, е посочено в съобщението. Отделно общината ще спести от парите, които плаща на МВР за присъствието на полицай.

Новата организация на работа включва общо 20 полицейски служители от общинската полиция. Те ще патрулират по улиците и при установяване на неправилно паркиран автомобил ще подават сигнал в общинското дружество.

Освен на техните сигнали, специализираните автомобили на Центъра за градска мобилност ще реагират и на сигнали, подадени от районните полицейски управления.

“Контролът по спазването на правилата за движение от всички участници, посочени в Закона за движение по пътищата е ангажимент на СДВР и полицията ще продължи да го осъществява”, се казва в съобщението на Столична община.

Предвижда се още да бъде направена видеовръзка между полицаите и специализираните автомобили за репатриране. Така паяците ще бъдат приоритетно насочване към нарушителите, е посочено в съобщението.

По данни на Центъра за градска мобилност през миналата година средно на ден паяците вдигат по 140 автомобила и поставят скоби на 400.