Единственият подсъдим за жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски – Лазар Колев, окончателно получи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Това реши в сряда Върховният касационен съд (ВКС) в състав Иван Недев, Елена Величкова – докладчик, и Пламен Петков. Висшите магистрати потвърдиха решенията на досегашните две инстанции, след като казусът веднъж бе връщан на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане.

 

Колев бе признат за виновен от всички инстанции по обвинения в изнасилване и убийство на Росица Белнейска, както и изнасилване, блудство и убийство на Христина Белнейска. Той ще трябва да плати и по 200 000 лева на родителите на двете момичета.

При второто разглеждане на делото апелативните съдии отново постановиха най-тежката присъда на Колев, като не приеха за доказано единствено обвинението, че убийството е извършено по особено мъчителен начин. Според тях това е медицинско понятие, за което изводи се правят въз основа на съдебно-медицинската експертиза.

През октомври 2010 г. ВКС върна делото, след като и двете страни по него поискаха това. Родителите на двете момичета заявиха, че разследващите не са направили достатъчно, за да бъдат открити евентуалните съучастници на подсъдимия.

Разследването на бруталното двойно убийство бе изпълнено с противоречия и неясноти от самото му начало в края на януари 2006 г., когато стана ясно, че местните полицаи са изпотъпкали местопрестъплението край Пазарджик още в първите часове след намирането на труповете.

Непрофесионалното поведение на родните разследващи продължи да се проявява и след това с решението да бъде взет биологичен материал от телата на момичетата, чак след като са измити. Това естествено предопредели и обезкуражаващите отговори от лабораториите в Англия и САЩ, които не успяха да изградят пълен ДНК профил на убиеца.

Впоследствие скъпоструващите изследвания в чужбина все пак спомогнаха за хода на разследването, след като се оказа, че ДНК профилът на Колев е съвпаднал с този на материала, иззет от ноктите на жертвите. Адвокат Марин Марковски дълго оспорваше истинността на това изследване, но магистратите така и не разрешиха повторна експертиза на ноктите. Мотивът на юриста за това искане бе, че от първото им изследване са минали години и вече не е сигурно дали биологичният материал действително е взет от телата на двете сестри.

Неизяснена засега остава и хипотезата на разследващите, че Колев наистина е имал съучастник в престъплението. Случаят допълнително бе заплетен и от твърденията на бившия зам.-кмет на Пещера Атанас Стоилов (“Атака”), че сестрите Белнейски са били забелязани преди смъртта си в курорта “Св. св. Константин и Елена”, като дори обяви, че разполага с видео запис. Впоследствие той се отметна от думите си.

Допълнителна подробност по делото бяха и публично лансираните от зам.-кмета намеци, че семейството на бившия зам.-министър на транспорта Георги Петърнейчев (БСП) има общо с двойното убийство, тъй като джипът му е бил ремонтиран непосредствено след смъртта на сестрите Белнейски.

Заради това твърдение на бившия зам.-кмет, Петърнейчев заведе дело за клевета срещу него, като определи думите му като “груба манипулация”. Той дори призова майката на двете момичета да се срещне с близките му, за да ги погледне в очите и “майчиният й инстинкт да каже, може ли да имаме нещо общо със жестокостта, причинена на децата й”.