Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че резолюцията на Европейския парламент за спиране на проекта за газопровода “Южен поток” не трябва да се преувеличава и е плод на емоционалния израз на евродепутатите за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна.

Вигенин коментира в понеделник, че в България за разлика от други въпроси по темата за “Южен поток” има единодушие на управляващите и опозицията и той е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите.

“Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност”, каза още Вигенин, пренебрегвайки фактът, че проектът всъщност няма да доведе до никаква диверсификация на източниците на природен газ за България. 

По думите му обаче  “Южен поток” може да гарантира сигурност на доставките предвид “високата степен на нестабилност от всякакъв характер” в Украйна през последните години и важното й място за транзита на природния газ за България.

Toй каза още, че за да постигнем целите си, ще бъдат необходими няколко години и много сериозен ангажимент от страна на Европейския съюз като цяло. 

В края на миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се обяви срещу изграждането на газопровода “Южен поток” и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Документът, който не бе подкрепен от социалистите, предвижда и преразглеждане на всички споразумения с Москва с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Резолюцията няма законодателна сила, а само препоръчителен характер.

“Не “Южен поток” е проблемът на Украйна, не “Южен поток” е проблемът в отношенията между ЕС и Русия”, коментира още Вигенин в понеделник, след като засади дръвче по повод Деня на Земята.

България игнорира напълно резолюцията на Европейския парламент, като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че ще започнем строителството на газопровода на българска територия още тази година, защото “Русия е стратегически партньор на България”. Преди това парламентът гласува на първо четене промени в енергийния закон, с които проектът заобикаля европейските правила за достъп на други компании до тръбата, обслужвайки по този начин интересите на “Газпром”.

Още в края на миналата година Вигенин вече обяви тезата, че “Южен поток” не е нещо, което Европейският съюз (ЕС) или Европейската комисия (ЕК) решават, а е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС.