Вътрешните министри преди Цветан Цветанов стотици пъти са отказвали да разпоредят изпълнението на разрешени от съда специални разузнавателни средства (СРС). Това е свидетелствал пред съда във вторник бившият шеф на дирекцията за подслушванията в МВР (СДОТО) Цветан Иванов по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Показанията на Иванов са в услуга на Цветанов, който е подсъдим за блокиране изпълнението на шест СРС-та при разследването на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Бившият шеф на СДОТО Цветан Иванов е свидетел по това дело, но едновременно с това е обвиняем по друго дело, водено срещу вътрешния министър на ГЕРБ – за незаконното подслушване. Във вторник Иванов говори пред съда при закрити врата, защото показанията му са секретни. Те обаче бяха преразказани пред медиите от адвоката на Цветанов Менко Менков.

От преразказа се разбра, че предшествениците на Цветанов Георги Петканов (НДСВ) и Румен Петков (БСП, а в момента член на АБВ) “стотици” пъти не са позволявали да бъдат изпълнени разрешени от съда СРС-та. Прокуратурата счита това за престъпление и изправи на съд Цветан Цветанов за престъпления срещу правосъдието.

“Ние обаче не знаем тези лица (Георги Петканов и Румен Петков – бел.ред.) да са били обвиняеми или подсъдими”, коментира Менко Менков.

До този случай подписите на вътрешните министри върху съдебните разрешения за подслушване се смятаха за формалност. Сега става ясно, че е било практика МВР-шефовете масово да правят какво си искат със СРС-тата и реално да се намесват в разследванията на прокуратурата и следствието.

Извън разкритията за практиките в МВР за подслушването, Менко Менков обяви, че Цветан Цветанов държи делата срещу него да приключат възможно най-скоро. Той заяви, че няма значение дали присъдата ще бъде четена преди или след изборите.

Във вторник пред съда трябваше да даде свидетелски показания и самият Орлин Тодоров. Той обаче не успя да стигне в София, а съдия Тони Гетов го глоби с 300 лева и разпореди за следващото заседание за 15 май Тодоров да бъде доведен принудително. Във вторник бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново тръгнал за София, но колата му се повредила край Севлиево. Тя била оправена, но той сметнал, че вече не му се явява пред съда и се прибрал вкъщи. Орлин Тодоров е последният свидетел, който трябва да бъде разпитан пред съда. След това страните по делото ще започнат пледоариите си.

Цветан Цветанов обяснява отказа си да разпореди СРС-та с благородното желание да ограничи тяхната употреба. В същото време не е известно той да е отказвал изпълнението на други подслушвания, освен срещу Орлин Тодоров.

Пред съда бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев защити бившия си шеф и обясни, че по това дело нямало нужда да се използват СРС-та, тъй като нямало доказателства какво са правили разследващите преди да поискат подслушването.