По времето, в което настоящият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ръководеше МВР, “много често едни полицейски акции се превръщаха в медийни шумотевици”.

Това призна сегашният вътрешен министър и бивш заместник на Цветанов Веселин Вучков пред Нова телевизия в интервю, излъчено в събота. По думите му “този медиен шум в крайна сметка, ако погледнем от дистанцията на времето, може би се оказа контрапродуктивен”.

“Сега няма да се измислят операции, няма да се слагат наименования на операциите от страна на МВР, не вярвам и отстрана на прокуратурата. Искам да се работи само съвместно с прокуратурата – упорито, не кампанийно. Както, например, не трябва кампанийно да ограничаваме корупцията, примерно в “Пътна полиция”, защото това няма да сработи или ако сработи, ще сработи за два-три дни”, добави силовият министър.

Както е известно, по времето на Цветанов МВР редовно кръщаваше акциите си с “тематични” наименования, като на няколко пъти дори използва имена на съдии, произнасяли се по мерките за неотклонение на задържани по време на въпросните операции. Това допълнително обтегна отношенията между съдебната и изпълнителната власт, които така или иначе, бяха в непрекъснат скандал по време на първия кабинет “Борисов”.

Вучков обаче никога досега не си е позволявал да критикува, макар и лаконично, политиката на бившия силов вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ. По повод трите дела срещу Цветанов, намиращи се в съдебна рфаза, Вучков не пожела да коментира, докато не приключат окончателно.

Във връзка със заснетия през седмицата пътен полицай, който невъзмутимо събираше подкупи от шофьори в центъра на София и издаденото от премиера Бойко Борисов “разпореждане” МВР да спре да прави проверки на пътя без монтирана в патрулката камера, Вучков заяви, че до края на годината около 20 служебни коли ще бъдат оборудвани.

“Изобщо да се елиминира субективният момент. Нито за момент полицаят по контрол на движението да не остава насаме с водача на автомобила без заснемаща камера. Имаме не малко стационарни камери, които издават електронни фишове, в процес сме да закупим няколкостотин джипиеси, които ще монтираме до края на годината. Във всеки момент ще се знае къде се намира автомобилът на КАТ”, обясни вътрешният министър.

Идеята на управляващите е пътните полицаи да бъдат задължени да правят проверки на шофьорите само в обхвата на камерата, монтирана в патрулката им. В противен случай проверката няма да бъде законна и евентуално съставеният акт или фиш, няма да бъде валиден.

“Първоначално ще имаме по 5-10 оборудвани патрули, до Нова година – 20. Трябват ни 200 оборудвани патрули, които ще са пръснати по страната”, добави Вучков с уточнението, че докато по пътищата не тръгнат оборудваните коли на “Пътна полиция” проверките, на практика, ще бъдат силно ограничени.