НАП влезе за проверки в 20 търговски обекта на територията на столицата. Акцията приключи с изземане на наличния оборот на 13 от общия брой обекти. Общата сума, иззета от касите на длъжниците, е 26 844 лева.

Акцията на НАП, започнала днес, е част от кампания в цялата страна. Тя е системна и ще бъде перманентна, тъй като ефектът от нея е както фискален, така и превантивен и превъзпитаващ, уточни Теодора Топалова, директор на Дирекция „Събирания” на ТД НАП-София.

Тя обясни, че проверените обекти в днешната акция са селектирани предварително: „Ориентирали сме се към задължени лица, които три последователни месеца са получили уведомления от НАП, че имат неуредени публични задължения и въпреки тези уведомления, те не са се свързали с нас, не са погасили задълженията си, не са ни предоставили погасителни планове или обезпечения”.

Мярката да се изземе оборотът от търговски обект е крайна, обясни Теодора Топалова и разясни при какви обстоятелства са предприети тези действия: „Водещото при тези проверки не е размерът на задължението, от значение е поведението на длъжника, възрастта на дълга. Нашите проверки показват, че обектите на задължените лица регистрират големи обороти и затова решихме да приложим тази мярка”.

На обектите са извършени и цялостни проверки за дейността. Илиана Христова, директор на ТД на НАП-София заяви, че очаква некоректните лица да пристъпят към диалог и доброволно да заплатят натрупаните си задължения.