Въпреки кризата, на техническо и експертно ниво в момента работата по проекта “Южен поток” продължава, заяви министърът на икономиката е енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ.

“Всички министри се обединихме, включително и комисарят Йотингер, че не трябва да спира работата, тъй като това е един важен стратегически проект за Европа, за всички държави членки и че този проект ще гарантира сигурност на доставките на природен газ”, обясни министърът. Има политически спекулации относно “Южен поток” допълни той, като коментира, че това е недостойно, защото проектът е важен за България. Стойнев поясни, че е даден мандат на Еврокомисията за проекта заради желанието “Южен поток” да се реализира, да получи всички разрешителни и да не се действа на парче.

Министърът беше категоричен, че наистина на ЕК е даден мандат да води преговорите с цел да се избегне забавянето на реализацията на “Южен поток”, но тя се допитва до всички участници в него, като те дават мнението и оценките си.

Стойнев подчерта, че Бойко Борисов търси политически дивиденти с изказванията си за “Южен поток”, но няма право на това, тъй като винаги е защитавал германските интереси, за разлика от настоящето правителство, което работи за националните интереси.