Случаят с опита за кражба на фирми на френския инвеститор “Белведере” даде кураж на бизнес организация да поиска за пръв път публично спешна реформа в съдебната система, както и да се въведе нова система за случайно разпределение на делата.

От “Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес” призоваха правителството да инициира, а Народното събрание приоритетно да приеме необходимите и неотложни законодателни промени, които да гарантират провеждането на съдебната реформа.

Бизнес организацията настоява още всички институции, които имат отношение към проблемите на съдебната система, да вземат бързи мерки, които да пресекат всяка възможност съда и прокуратурата да се използват като средство за икономически натиск върху фирмите.

От години не е тайна, че производствата по несъстоятелност у нас се използват не за да се постигне определената им от закона цел – да се удовлетворят справедливо кредиторите и да се създаде и възможност за оздравяване на предприятието, а като средство за злоупотреба с двойно предназначение. Това става като длъжникът, ощетил всичките си кредитори с добре известните практики по антидатиране на началната дата на неплатежоспособността или като определен кредитор успее да събере вземането си приоритетно, преди всички други, като притисне длъжника чрез неадекватни обезпечителни мерки преди откриване на производството по несъстоятелност, се казва в позицията на Съюз произведено в България.

Според организацията български производители и търговци ежедневно са засягани от едно или друго производство по несъстоятелност, използвано недобросъвестно като средство за злоупотреба.

Отбелязва се, че такива злоупотреби с права има навсякъде по света, но в нормалните държави такова поведение се наказва, докато у нас се стимулира.

“Изявленията на различни представители на съдебната власт в последните дни не можаха нито да ни убедят, че разпределението на делата се извършва на случаен принцип, нито че съдът е безпристрастен и справедлив, и съдебната ни система функционира в интерес на обществото”, се казва в позицията на Съюз Произведено в България.