Десислав Чуколов от “Атака” осъден да плати 25 000 лв за изказване срещу Борисов

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов успя да осъди депутата от "Атака" Десислав Чуколов за непозволено увреждане, а присъденото обезщетение е 25 000 лева, става ясно от деловодната система на Софийския градски съд.

Причината за делото стана изказване на Чуколов, че ако Борисов "не е на власт, то мястото му е в затвора". Депутатът е казал това на 13 ноември миналата година в предаването "Лице в лице" пред бТВ. Отделно Чуколов ще трябва да плати натрупаните лихви върху тази сума, както и 1390 лв. разноски по делото.

Малко след публикуването на присъдата Чуколов обясни, че ще обжалва пред Софийския апелативен съд.

С тази присъда Бойко Борисов влиза в своеобразна съдебна серия срещу лицата на партия "Атака". В средата на август той спечели на първа инстанция делото си за клевета срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, а съдът сметна, че дължимото обезщетение е 180 000 лева.

Делото бе за интервю на Сидеров пред вестник "Монитор", публикувано на 7 юни 2013 година. В това интервю Сидеров обясняваше, че Борисов се "облагодетелствал от канали за проститутки", "покровителствал е канали за наркотрафик" и се е "облагодетелствал от контрабанда". В крайна сметка Сидеров тогава заключи, че Борисов "е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".