Един от тримата обвинени за кратко в опит за убийство на медийния магнат Делян Пеевски – Георги Христов, ще съди държавата и кадъра на ДПС, обяви самият той пред Нова телевизия и бТВ.

Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха задържани от полицията на 11 юни, а два дни по-късно прокуратурата обяви, че ги е обвинила в опит за убийството на Пеевски, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства. По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им.

На 18 юни, ден преди САС да разгледа протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Христов, Върбанов и Методиев, от държавното обвинение изненадващо обявиха, че няма да настояват за задържането им, тъй като след анализ, направен от Върховната касационна прокуратура, е преценено, че по казуса действително няма доказателства.

“Има различни версии (за задържането им – бел.ред.), но моята и единствената е, че се познавам с Цветан Василев от доста години. Ние сме били пилотната сделка, пилотната атака, последвана след това от атаката срещу КТБ и затварянето ѝ. Впоследствие разбрах, че аз съм титулуван с това, че съм мозъкът на операцията. Може би поради това, че имам две висши образования и чуждестранни партньори, с които работя в определени насоки. И поради това, че се познавам с Цветан Василев повече от 10-12, може би 14 години. От началото на века”, заяви пред бТВ в събота Христов.

Запитан по чий сценарий се случват тези събития, той заяви, че не знае, но е сигурен по чия заповед се пише – “мисля, че стана ясно – Делян Славчев Пеевски”.

Другата причина за изфабрикуваните обвинения според Христов, били половин милион долара, които той дал на фирма, близка до “Булгартабак”, за три контейнера цигари, които не е получил и до днес.

Сега, след като обвиненията срещу него са снети, Христов ще съди МВР, прокуратурата и Делян Пеевски. Христов казва, че вярва в българския съд, но се страхува за семейството си. Той призова Пеевски, избран за пореден път за депутат от ДПС, сам да се откаже от имунитета си.

Софийският апелативен съд (САС) окончателно сложи точка на скандалния случай в края на септември, отменяйки определението на Градския съд, с което в края на юли делото бе върнато на прокуратурата. Съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов приеха, че постановлението, с което Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати разследването в края на юни, е законосъобразно и го оставиха в сила.

Магистратите коригираха единствено основанието, с което държавното обвинение се отказа да разследва задържаните за кратко Върбанов, Методиев и Христов. САС приема, че делото срещу тях е прекратено не заради липса на доказателства за вината им, както твърдеше прокуратурата, а заради липса на каквито и да е било данни за извършено престъпление.