Дългогодишният бивш шеф на “Булгаргаз” Димитър Гогов е назначен за изпълнителен директор на “Южен поток България”, която изгражда газопровода на българска територия, съобщиха във вторник от Министерството на икономиката и енергетиката.

Според съобщение, публикувано на ведомствения сайт на 3 октомври е проведено Общо събрание на компанията, на което досегашният шеф Владимир Инков е бил заменен с Гогов.

“Припомняме, че ръководството на “Южен поток България” не се съобрази с протоколното решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов от 11 август 2014 г. Въпреки изричното разпореждане, на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията “Южен поток България”, добавят от ведомството.

От МИЕ изтъкват, че промяната в ръководството на “Южен поток България” е с цел защита на българските интереси и гарантиране на максимални ползи при бъдеща реализация на проекта.

Отстраняването на Инков е очаквано, след като Щонов по-рано обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията, защото вдигнаха капитала на компанията със 191 млн. лв. въпреки министерската забрана за всякакви действия по проекта, докато ЕК не се произнесе.

Димитър Гогов оглавяваше “Булгаргаз” ЕАД от януари 2007 г. до ноември 2013 г. Той беше отстранен от поста през ноември миналата година, след като тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев обяви, че финансовото състоянието на дружеството е много тежко. На поста бе назначен бившият регионален директор на НАП във Видин Шишман Чаушев.