Софийската апелативна прокуратурата (САП) потвърди постановлението за прекратяване на разследването по делото “Мишо Бирата”, съобщи във вторник сайтът “Съдебни репортажи”. В средата на август пресцентърът на прокуратурата публикува постановлението на Софийската градска прокуратура за прекратяване на делото. От него стана видно, че държавното обвинение е претупало отново случая и дори не е проверено самото съдържание на записаните разговорите, които дадоха повод за скандала.

Сайтът “Съдебни репортажи” подаде молба в апелативната прокуратура, за да се провери дали има пропуски в разследването. Сега сайтът е получил отговор, че пропуски няма.

Аферата с “Ало, Ваньо” се развива след полунощ на 13 март 2010 година. Малко преди това – в 20.00 часа на 12 март митнически служители влизат на проверка в пивоварната “Булбрю” на покойния вече бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. Те влизат и в съседните помещения на фирмата “БГ дринкс” и стоят там четири часа – до полунощ.

По този повод шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов провежда три разговора с тогавашния премиер Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и зам.-шефа на митниците Антоний Странджев. Това е само началото на скандала, защото от изтеклите записи от СРС-та се чува ясно как тогавашният премиер е поел ангажимент да не закача определен бизнесмен. От друг разговор се разбира, че Мишо Бирата “винаги си е плащал” и не разбира защо го закачат.

От Софийската апелативна прокуратура се позовават на заключението на експертите от БАН, че записите са манипулирани в значителна степен преди да изтекат в публичното пространство. Поради това няма как да се провери дали наистина са направени от службите и затова не може да се разследва дали са извършени престъпления. Авторът на това постановление е прокурор Антоанета Близнакова от САП. Тя потвърждава постановлението за прекратяване на делото поради липса на извършено престъпление.

Позовавайки се на резултатите от експертизите, прокурор Близнакова стига още по-далеч като казва, че “не може по безспорен и несъмнен начин да се приеме, че разговори със записаното във файловете съдържание са били проведени между лицата”. В рамките на делото обаче Странджев и Симеон Дянков потвърждават истинността на изтеклите записи от своите разговори с Танов.

 

Служителят от ДАНС Росен Миланов, който ги е слушал, също потвърждава, че всички, изтекли публично записи, са автентични. Мишо Бирата вече е бил мъртъв, за да бъде разпитан по възобновеното дело. В същото време няма данни Странджев и Ваньо Танов да са питани от прокуратурата на кого и за какво бизнесменът си е плащал. Отговорът поне на въпроса “за какво” изглежда очевиден сам по себе си.

Единствените, които твърдят, че изтеклите в “Галерия” записи са манипулирани, са Борисов и Танов. Двамата обаче биха били основните мишени, ако разследването беше прераснало в съдебен процес за търговия с влияние. Самият Борисов публично призна, че е водил разговор с Танов, а единственото възражение е било, че част от разговора е съкратен. На фона на всичко това има и експертиза от френска лаборатория, която потвърди истинността на записите. БАН обаче така и не успя, а българската прокуратура не си направи труда да поиска експертиза от чужда лаборатория.