Правозащитната организация “Хюман райтс уоч” обяви, че българската гранична полиция продължава да връща с насилие сирийски бежанци в Турция и призова Европейската комисия да разследва нарушенията.

Авторитетната организация съобщи, че е установила три нови случаи на масови връщания на хора от България към Турция. Става дума за най-малко 43-ма сирийци, част от тях бити и ограбени от българските служители на реда.

Българското вътрешно министерство е оставило без реакция искането на “Хюман Райтс Уоч” за коментар за установените “отпращания и побои” от 30 август.

Eвропейският съюз би трябвало да притисне София да държи своите граници отворени за сирийци и други търсещи убежище хора и да сложи край на тези насилнически практики”, призова Лидия Гол, изследовател за Източна Европа и Балканите към “Хюман Райтс Уоч”.

Това е поредният път, в който неправителствени организации изнасят подобни данни. Правителството на Пламен Орешарски обаче отхвърляше тези твърдения и дори видя антибългарска конспирация в тях.

България очевидно смята, че сега, когато центърът на внимание се е преместил някъде другаде, може да й се размине фактът, че бие хора, търсещи убежище, и ги изблъсква обратно през границата, вместо да ги защитава и да им даде шанс да си намерят убежище. Европейската комисия трябва да разследва тези нарушения на законодателството на ЕС и да заеме твърда позиция по въпроса”, каза още Гол.

Още през април месец организацията съобщи за аналогични случаи. В априлския доклад “План за овладяване” “Хюман Райтс Уоч” констатира 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти.

Някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие. Подобни данни обявиха и други правозащитни организации.

Сега свидетел е разказал пред “Хюман райтс уоч”, че на 28 август българската гранична полиция е заловила в гората група от около 22 сирийци, след като са преминали българската граница

Свидетелят, неговата съпруга и четирите им деца, най-малкото от които на две години, са били част от тази група.

Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът, на който говорели, звучал като руски. Полицията претърсила мъжете и отнела мобилните им телефони, парите и водата. Свидетелят, наречен Шариф от съображения за сигурност, ги видял да бият по-младите мъже, въпреки че самият той не е бил удрян. По неговите думи полицията качила всички в полицейски коли, карали около час до турската граница, където полицаите им казали: “Хайде, вървете”.

На 30 август българската гранична полиция е заловила на българска територия друга група от 15 сирийски граждани, сигнализира на “Хюман Райтс Уоч” по телефона от Турция (на 3 и 10 септември) 19-годишният “Мохамед”, един от групата.

Той твърди, че полицията е била него и осем други членове на групата. Според Мохамед полицията е принудила всички да се върнат обратно в Турция, след като ги е задържала за около три часа без спазване на процедурите и без да им даде възможност да подадат молби за убежище.

Мохамед разбрал, че е в България, защото граничните полицаи не говорели на турски или друг език, който той би могъл да разпознае. Той описа зелени военни униформи с надпис “Полиция” на якетата – описание, което съответства на униформите и отличителните знаци, носени от българската гранична полиция.

При друг случай, на 7 септември, 21-годишният с условно име Хюсеин пътувал за България с група от около 16 души от Сирия, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от шест или седем български гранични полицаи. Интервюиран по телефона на 11 септември, той казал, че граничната полиция ги претърсила, взели им телефоните, парите, храната и водата, и накарала мъжете да легнат на земята.

Той каза, че полицаите ритали него и няколко други млади мъже и ги удряли с ръце и палки. Бил сигурен, че полицаите са българи, съдейки по техните дрехи и език. След около час полицаите им казали: “Вървете, вървете” и им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила нататък, полицаите стреляли във въздуха, каза той.

Хюсеин обясни, че това бил неговият втори опит да премине в България и, че при първия му опит 25 дни по-рано българската полиция го предала на турската.

“Да се бият хора, които може би търсят убежище и после да бъдат принуждавани да се връщат обратно през границата, е крайно нередно и незаконно,” каза Лидия Гол.

От организацията припомнят, че България е била неподготвена за бежанската вълна.

За да ограничи незаконния миграционен поток и да намали броя на хората, търсещи защита в България, правителството е приело план за действие, който включваше изграждането на 32-километрова преградна стена и изпращането на още 1500 полицаи на границата.

Така страната е обявила незабавен ефект: 1514 пристигания от януари до юни 2014 г., в сравнение с над 3600 само през октомври 2013 г., по данни на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR

“Хюман Райтс Уоч” отбелязва обаче, че масовото връщане на търсещи убежище, преди техните молби да бъдат разгледани, представлява нарушение на задълженията на България съгласно националното и международното законодателство, включително по силата на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на Обединените нации за основните права, която гарантира правото за търсене на убежище.

Въпреки че България има право да укрепва своите граници съгласно универсални стандарти, обединени в Основните принципи на ООН за употребата на сила и огнестрелни оръжия от представители на правоохранителните органи, последните, включително и граничните власти, могат да прибягват към сила, само когато ползването на ненасилствени средства е било безрезултатно.