В митниците има “дупка” за 617 милиона лева, обяви в четвъртък новият стар шеф на агенцията Ваньо Танов в интервю пред бТВ.

“Това е, което сварвам и това е, което трябва по някакъв начин тези тенденции да бъдат спрени. По отношение на ДДС-то може да се каже, че изключително неправилно е направена приходната част. Това, което е било заложено да бъде събрано от Агенция “Митници” – ДДС от търговията с трети страни, така нареченият внос”, обясни бившият антимафиот.

Подобно на първите си медийни изяви, след като изненадващо бе възстановен на шефския пост от служебния финансов министър Румен Порожанов, Танов обяви, че е заварил една разградена структура.

“Не съм очаквал, че за такъв къс период от време може да рухнат толкова неща, които бяха правени с усилията на много хора, със средства на данъкоплатеца и всичко това да бъде ликвидирано”, коментира той.

Попитан какво има предвид под “разграден двор, Танов уточни: “Означава да не могат да си вършат работата, да са поставени в такива условия, при които не могат да изпълняват функциите си. Може би трябва да поясним, че митницата събира приходи от акциз и от ДДС. По отношение в акциза, знаете в тези предходни 4 години, колко много беше направено, като се започне от поставяне на измервателни средства, с цел по-късно да стане актуално предаването на данните, да може да се контролира от излизането от данъчния склад до приключване на сделката”.

Танов изрази силно възмущение и от факта, че в последните часове на кабинета “Орешарски” предишното ръководство на митниците е направило редица политически назначения в системата – общо 78 “парашутисти”.

Той обаче тактично избегна да коментира скандала, в който се забърка в гръм и трясък при предишния си престой в агенцията, познат като “Ало, Ваньо”.

Както е известно, изтекъл в публичното пространство запис от телефонен разговор между Танов и тогавашния премиер Бойко Борисов разкри как министър-председателят иска спиране на митническа проверка в пивоварна на покойния бизнесмен Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата. Освен това в друг запис Танов обещаваше да назначи в системата футболиста Вучката, който “рита топка” с Борисов.

“Спряха конкурсите, назначенията стават по заобиколен начин, на хора отвън. Само през нощта на 11 срешу 12 са направени над 20 назначения – това са стратегически рокади”, коментира единствено Танов.

Въпреки неколкократното споменаване на скандала “Ало, Ваньо”, той предпочете да насочи разговора към спряната от прокуратурата проверка за евентуален политически чадър над пивоварната на покойния Михов.

“Донесох самото постановление за прекратяване на делото. На 5 януари в редакция са предадени дискове – как е възможно на 5 януари да има файлове от разговори, които ще се проведат два месеца по-късно”, попита риторично Танов, уточнявайки, че “целта на една проверка не е да спреш производството, а да го вкараш в законовите норми”.