България няма да загуби нито едно евро по Оперативна програма „Околна среда”. В това увери екипът на екоминистъра Искра Михайлова.

Миналия месец Европейската комисия уведоми България, че плащанията по оперативната програма са замразени заради системни грешки при обществените поръчки, организирани от местните власти.

Искра Михайлова заяви, че още през януари ще се видят първите резултати от предприетите мерки по решението на Европейската комисия.

След пътуване до Брюксел миналата седмица сега министър Михайлова увери, че предложените мерки са одобрени от Еврокомисията. Вече са сформирани работни екипи, предстои проверка на всички обществени поръчки по ОП “Околна среда” за периода 2010-2013 година.

По думите на Михайлова ще бъдат проверени над 300 обществени поръчки, като се очаква ревизията да приключи в края на февруари следващата година. Също така ще се направи нова проверка на изпълнените препоръки на ЕК в последните три години.

Според Михайлова първите резултати ще се видят още през януари догодина, а Еврокомисията ще пусне отново плащанията при първите положителни оценки.