След консултации с всички български политически партии американската енергийна компания “Уестингхаус” е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщиха от американската енергийна компания в петък, след като очаквано документът бе подписан.

 

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, се казва още в съобщението.

 

Ядреният реактор на “Уестингхаус” “Р1000” беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

 

 

Още преди подписването да стане факт, от БСП не скриха, че са силно смутени от несъгласуваната с партията позиция на икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев.

 

Парламентарната група на Коалиция за България се събра на спешно заседание, на което бе привикан да даде обяснения и министър Стойнев.

 

След заседанието председателят на групата Атанас Мерджанов съобщи, че “БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение с Уестингхаус”.

 

Мерджанов посочи, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП. Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август, обясни той.

 

Мерджанов мотивира заседанието на групата с необходимостта от получаване “на обстойна информация от Драгомир Стойнев”.

 

“Друг е въпросът, че ние не сме дали своята политическа санкция за едно такова решение на правителството”, коментира Мерджанов.

 

Драгомир Стойнев обясни, че с подписаното споразумение се одобряват досегашни стъпки. Той посочи, че за да се направи реакторът, ще бъдат необходими десет години. “Все още нямаме най-важните неща – финансов модел, който да определи каква ще е крайната цена на реактора и съответно на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките кредиторки, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и за строителство”, каза той.

 

“Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава”, продължи Стойнев.

 

Според министъра за момента идеята е никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва изграждането и експлоатацията на реактора.

 

“За да не оставим в неудобно положение новите управляващи, така че да се чудят какво да правят, сме сложили клауза, че договорът ще се активира единствено, когато бъде одобрен от следващо правителство, поясни министър Стойнев. По думите му това споразумение е първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. “Ако няма съгласие в следващия кабинет, всичко приключва”, отбеляза Стойнев.

 

Депутатът от БСП Таско Ерменков обаче допусна възможността правителството в оставка на Пламен Орешарски да изпълнява поети ангажименти с подписването на споразумението с “Уестингхаус”, защото иначе нямало логика от бързане да се парафира нещо, което не предизвиква действия”.

 

По думите му, има много смущаващи неща в проекта. “Но най-неприятно е, че така на практика ние резервираме площадката само за американската компания и няма възможност българската страна да води преговори и с други евентуални партньори. Това за мен е поведение, което излиза от рамките на нормалното за правителство в оставка, три дни преди да бъде разпуснато с президентски указ”, обясни Таско Ерменков. И той посочи, че нито Изпълнителното бюро на БСП, нито парламентарната група са давали съгласие за подобно споразумение и дори не са го виждали, но нямали механизъм да спрат подписването на документа.

 

Ерменков смята за притеснително да се строи нещо, без доказани експлоатационни възможности. Той имал възражения и по отношение на посочената цена на ядрения блок. Индикативната цена за един реактор от 5.3 млрд долара е по-висока от тази на двата реактора на един проект, който е спрян, разясни Таско Ерменков. Той посочи, че по принцип индикативната цена винаги нараства.