“Атака” е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ “Белене”. Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите, предаде БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата – от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава Народното събрание отново подкрепи решението на Министерския съвет за спиране на проекта “Белене”.

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли “за” “Белене“. Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от “Атака”.

Проекторешението на националистите предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”.