“Протестна мрежа” отправи призив до председателя на Сметната палата да провери дали са истина твърдения в медиите, че има подмяна в подаваните от депутата от ДПС Делян Пеевски декларации за имотно състояние.

“Сравнете информацията от депозираните на хартия декларации от депутата Пеевски и въведеното в електронния регистър и съобщете какви са констатациите ви”, призовават от неформалното движение.

 

“Не призовавайте журналистите да подават заявления за достъп до обществена информация, защото е необходимо самата Сметната палата публично да потвърди или опровергае появилата се в медиите информация, че данните в декларациите на сайта на Сметната палата могат да не съответстват на подадените от депутата данни”, продължават от Протестна мрежа.

 

Преди дни бившият депутат от БСП Татяна Дончева заяви, че по настояване на Делян Пеевски е била наложена кандидатурата на служителка в Сметната палата, която не отговаря на законовите изисквания. “И се оказва, че човек, който не е нито икономист, нито юрист и не отговаря на никакви условия, за да бъде член на Сметната палата, Пеевски е решил, че той ще стане”, коментира Дончева пред Bulgaria on Air,

 

Дончева не посочи име, но даде следния “жокер” – въпросната служителка отговаряла за качването в интернет на декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове. Тя “години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите (на Пеевски) декларации, не със съдържанието, с което те са реално подадени.”

 

Според имуществената деклрация на Делян Пеевски през миналата година той е спестил малко над 17 хил. лв.